Det er altid en farlig færd at tage den lange tur ind til fronten. Russiske droner jagter alt, der bevæger sig, og derfor foregår transporten om natten. 

Af Stefan Weichert

Klokken er et om natten, og jeg har næsten ikke fået noget søvn. Om en time skal jeg møde presseofficeren for 28ende brigade i Østukraine og tage den lange tur ud til skyttegravene i et af de farligste afsnit af fronten. Presseofficeren holder klar i sin kamuflerede pickup, mens gaderne ligger øde i Kramatorsk, hvor der er udgangsforbud for civile efter kl. 22.

Jeg smider fragmentionsvesten, min hjelm og kamera-taske op i bilen, og vi tøffer ud mod byen Kostiantynivka, 11 kilometer fra fronten, mens vi forsøger at holde øjnene åbne. Jeg har spist et par anti-diaretabletter før afgangen. Det gør jeg altid for at minimere risikoen for at skulle skide i skyttegravene, og jeg har bundet en energidrik for at kunne klare turen.

Bataljonschefen og en række soldater venter i ly af mørket i Kostiantynivka. De står samlet omkring ham, mens han giver en moralsk svada om vigtigheden af deres arbejde. De står alle iført deres fragmentationsveste, mens nerverne sidder ude på tøjet.

Kampene ude ved fronten kan høres i baggrunden, som en konstant trommen. Det farligste er altid vejen ind og ud. Når man først er der, kan skyttegravene give dække.

Jeg sætter min fod forkert og skvatter i forsøget på at komme op på ladet af en hummer, der skal fragte os til fronten. Jeg slår mit skinneben, der dunker, mens vi sætter kursen ud mod kampene. Bataljonschefen kører cirka 200 meter foran i en pickup med anti-drone udstyr, der skal forsøge at stoppe de russiske selvmordsdroner, der vil jagte os.

Lyset vil ikke slukke

Det er bælgmørkt, mens vi kører over en markvej vest fra byen Toretsk, der er blevet jævnet med jorden, mens begge parter i en indædt bykamp forsøger at presse den anden ud. Det farlige afsnit begynder nu, men vores chauffør slukker ikke forlygterne på hummeren. Soldaterne på ladet råber ind til ham, at han skal slukke, da vi lige nu lyser op som et juletræ i det bælgmørke landskab, hvor kun brande lyser dele af fronten op.

Transporten til fronten foregår ofte om natten. Det her er fra turen ind, før det blev nødvendigt at slukke lyset. Foto: Stefan Weichert - Søften Nyt.
Transporten til fronten foregår ofte om natten. Det her er fra turen ind, før det blev nødvendigt at slukke lyset. Foto: Stefan Weichert – Søften Nyt.

Det er som en invitation til en russisk drone, der vil kunne se os kilometer væk. Chaufføren nægter at slukke lygterne, da han så ikke vil kunne se noget. Pressechefen, der har nattesyn på sin hjelm, kigger febrilsk rundt for at se, om en russisk drone er på vej.

Det er som at lede efter en nål i en høstak, og motorlyden vil overdøve dronens summen. Der vil ingen varsel være for et forestående angreb. Soldaterne nær chaufføren forsøger igen at få ham til at slukke lygterne. Han slukker dem kortvarigt for så at tænde igen.

Det er fejl som det her, der kan koste ens liv. Der er intet dække hverken til højre eller venstre. Ingen træer, der vil gøre det svært for dronen at ramme. Alle holder vejret, mens bataljonschefen pludselig klapper bremsen foran, og vi langsomt indhenter ham.

En røvfuld

Han stormer ud af bilen og banker på chaufførens vindue, mens han bander og skælder ud. Fatter chaufføren ikke, hvad han har gang i. Har han et skjul selvmordsønske? Vi er blot fire kilometer fra de russiske stillinger, og bataljonschefen er rasende. Han løber tilbage til pickuppen, og vores chauffør slukker lyset, mens vi kører ind i en skov.

Vi krydser nogle jernbanespor. Strømkablerne over sporene er blevet skåret over af fragmenter og ligger i skovbunden, hvor de starter små brande. Der er fuldmåne, og det kaster en smule lys ned. Soldaterne på ladet sidder stille og holder vejret i den sidste del af turen.

Styringssytem til glidebombe - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.
Russerne bruger især glidebomber til at ramme ukrainerne. Soldaterne leder efter dele, så de kan lære mere om russernes bomber. Dette er et styringssystem til den russisk glidebombe, som soldaterne fandt tæt på. Foto: Stefan Weichert – Søften Nyt.

Nogen kigger ned i jorden. Andre holder sig for ørene for at skærme for vinden, mens enkelte kigger rundt i håbet om at kunne spotte droner, før de angriber. Alle priser sig lykkelige, da vi endelig stopper i læ af nogle træer. Bataljonschefen beordrer alle ud.

Vi løber gennem et buskads med hjertebanken, før vi når skyttegravene. Vi spreder os ud. Klokken er nu ved at være fire om morgenen, og solen kæmper i horisonten.

De ukrainske soldater skal grave nye skyttegrave, da den forreste linje, en kilometer væk, ikke kan modstå de russiske stormløb meget længere. Soldaterne venter på, at artilleriduellerne tager til i morgentimerne. Det vil dække for lydene af skovle og motorsave.

En drone, som ingen ved om er ukrainsk eller russisk, summer over trætoppene.

Træer giver dække for de russiske droner - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.
Træer giver dække for de russiske droner – Søften Nyt – Foto: Stefan Weichert.

Turen tilbage

Da solen står op, begynder soldaterne at grave, og jeg begynder at lave interviews for Ekstra Bladet, mens en indædt artilleriduel mellem Ukraine og Rusland tager til. Russerne kaster klyngebomber mod de ukrainske positioner lidt længere væk. Eksplosionerne lyder som, hvis man tabte en række perler på et gulv. Der er millisekunder imellem bragene. 

Ofte tager kampene til om dagen, da det er lettere at identificere fjendens positioner, og de dybe skyttegrave er den eneste beskyttelse, hvis russerne sigter mod os. 

Det er hårdt arbejde at grave de dybe skyttegrave - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.
Det er hårdt arbejde at grave de dybe skyttegrave, men russerne er mindre end to kilometer væk. Disse forsvarsværker ventes snart at være den nye frontlinje, da russerne laver fremskridt. Foto: Stefan Weichert – Søften Nyt.

Bataljonschefen håber på, at vi kan komme retur i løbet af dagen, men det hele afhænger af kampene og antallet af droner i luften. Det er muligt, at vi må blive til mørket igen lægger en dyne ned over landskabet, og de hårde kampe punkterer bataljonschefens håb om en hurtig retur. Han tager derfor pressechefen og mig på en tur til en anden position. Vi sniger os derhen på en jordvej nær træerne, mens vi passerer en række forladte huse. 
Nogle timer efter, da vi har været ved fronten i godt otte timer, kommer meldingen om, at vi kan komme retur i samme sekund, som mine øjne er ved at give efter. 

En gruppe ukrainske soldater holder en pause i arbejdet - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.
En gruppe ukrainske soldater holder en pause i arbejdet – Søften Nyt – Foto: Stefan Weichert.

Pressechefen har allerede forsøgt at få en lur, da en pickup kommer tøffende. 

Turen tilbage foregår i dagslys, og bataljonschefen og de soldater, der skal roteres ud, er udstyret med antidrone udstyr. Vi passerer igen de ødelagte strømkabler, som stadig antænder græsset i skovbunden, før vi endelig kommer tilbage til civilisationen.

Faktaboks
Stefan Weichert er 33 år gammel, og er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, hvorefter han tog en kandidatgrad i journalistik og i at rapportere fra kriseområder fra Aarhus Universitet og Swansea University i Wales. 

Siden 2019 har han boet i Kiev og rapporteret fra Ukraine til mange danske og udenlandske medier. Stefan blev sammen med Emil Filtenborg skudt to dage inde i den russiske invasion af Ukraine den 26. februar 2022, og de blev begge evakueret til Danmark og indlagt. Stefan valgte kort tid efter at flytte tilbage til Kiev og har siden rapporteret fra krigen i Ukraine.

Han vil fremover skrive klummer for Søften Nyt, om at leve og rapportere fra Ukraine som journalist.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

1400 spillere slår igennem i Favrskov

andersgodtfredsep 13, 20244 min read
1400 spillere slår igennem i Favrskov

Lørdag den 14. og søndag den 15. september skal 1400 badmintonspillere spille 3200 kampe mod hinanden i seks forskellige rækker. Det er så mange kampe,…

Læserbrev: Et stabilt og ansvarligt budget for Favrskov

andersgodtfredsep 12, 20243 min read
Morten Bang - Søften Nyt - Foto: Morten Bang.

Af Morten Bang – medlem af byrådet i Favrskov – står uden for partierne I denne uge er årets budget for Favrskov Kommune sendt i…

Hinnerup Badet sparer på strømmen

andersgodtfredsep 12, 20245 min read
Solcelleanlægget er placeret på begge sider af taget på Hinnerup Badet, og hen over sommeren har håndværkerne været igang, nu er det færdigt og kan bruges til at producere strøm, og der er garanteret, at det kan producere mindst 170.000 kWh timer om året. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.

Med en tagflade, der ofte er badet i sol, har det længe været en stor drøm for Hinnerup Badet selv at kunne producere en stor…

Læserbrev: Hvor var den opbakning til udbud af 18-21-årige i tandplejen, i budgetprocessen?

andersgodtfredsep 11, 20242 min read
Simon Buus Olsen - Liberal Alliance - foto - Preben Stentoft

Af Simon Buus Olsen (I) – politisk ordfører for Liberal Alliance i Favrskov Et af Liberal Alliance’s forslag til Budget 2025-28, var at vi fik…

Varme dæk, fede biler og rigtigt mange indkørte kroner

andersgodtfredsep 10, 202413 min read
Henrik Pilgaard - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Lørdag den 7. september var det anden gang at Henrik Pilgaard afholdt et velgørenhedsarrangement hos Hinnerup Bilcenter, og denne gang går de mange indsamlede kroner…

Læserbrev: Lokalpolitik i en hot tid!

andersgodtfredsep 9, 20243 min read
Anne-Sophie Schjønning Eriksen (C) - Foto Preben Stentoft.

Af Byrådsmedlem Anne-Sophie Schjønning Eriksen (C) Sommeren er ved at gå på hæld, hvilket dog ikke føles sådan i denne skrivende stund efter et par…