Lørdag den 7. september holdt Henrik Pilgaard fra Hinnerup Bilcenter et velgørendhedsarrangement til gavn for syge børn på Aarhus Universitetshospital i Skejby og organisationen Skyggebørn i Aarhus. Der blev indsamlet 206.000,- kroner i alt, og halvdelen er gået til Skyggebørn, som Henrik Pilgaard og hans mange hjælpere for nylig gav en stor check til.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Den 7. september 2024 afholdt Henrik Pilgaard fra Hinnerup Bilcenter for anden gang et velgørenhedsarrangement i Hinnerup, hvor det var muligt for interesserede at prøve 19 forskellige specialbiler for 150,- kroner hver, og hvor hele beløbet gik til velgørenhed.

Det var anden gang at Henrik og hans mange hjælpere afholdt arrangementet, i 2022 blev der indsamlet næsten 76.000,- kroner ind, og det beløb blev næsten tredoblet, da arrangementet blev holdt den 7. september.

Halvdelen af beløbet skal gå til syge børn på Aarhus Universitetshospital i Skejby, mens den anden halvdel skal gå til organisationen Skyggebørn, der, blandt andet, har til huse i Aarhus.

I slutningen af oktober var Henrik og hans hjælpere forbi med de 103.000,- kroner på en check til Skyggebørn på deres kontor i en baggård i Nørregade i Aarhus, hvor Søften Nyt fik lov til at komme med.

I døren ind til kontoret står Charlotte Lange og byder os velkommen, hun er både frivillig og ansat i organisationen, fordi hun bruger nogen flere timer om ugen på Skyggebørn end de fem timer hun er ansat til.

Skyggebørns lokaler i Aarhus er i to plan, hvor der får neden er venteværelse og kontorer, mens der ovenpå er et stort lyst rum, et mindre lokale og et køkken, hvor de mange frivillige og børn, som bruger Skyggebørn kan være med til at lave mad, når de er her. 

Henrik Pilgaard er i gang med en videosamtale med frivillige i Skyggebørn, der sidder på organisationens kontor i Aalborg, så Charlotte og jeg går ind på et kontor og taler om, hvad Skyggebørn er for en organisation.

“Skyggebørn er et gratis tilbud til børn, fire forskellige steder i Danmark. Her i Aarhus, Aalborg, Esbjerg og i København. Her tilbyder vi børn og unge sorgsamtaler og samvær med andre i alderen fra 3 til 28 år, hvor de i forskellige grupper kan tale med frivillige og de andre omkring det at have mistet en pårørende. De svære samtaler, som ikke er nemme at have med andre, dem kan de have her, og så have et frirum til at tale med andre, der står i samme situation,” siger Charlotte, der har været frivillig i Skyggebørn i flere år.

Charlotte Lange har været med i Skyggebørn i tre år, og er glad for støtten fra Henrik Pilgaard, men også at, der kommer mere fokus på hjælp til sorgramte børn og unge, blandt andet via Skyggebørns tilbud. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Charlotte Lange har været med i Skyggebørn i tre år, og er glad for støtten fra Henrik Pilgaard, men også at, der kommer mere fokus på hjælp til sorgramte børn og unge, blandt andet via Skyggebørns tilbud. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hvorfor er det vigtigt med en organisation som Skyggebørn?

“Vi er en frivillige organisation, som hjælper børn og unge i sorg, og størstedelen af arbejdet her bliver lavet af frivillige kræfter, som kommer og hjælper til med de svære samtaler med brugerne, og i dag har jeg også to af de 30 frivillige med, Emma og Mia, som hjælper i nogle af vores grupper,” siger Charlotte.

Hvad pengene skal bruges til

Henrik er færdig med opkaldet og resten af de hjælpere, som han har taget med til mødet er dukket op og har sat sig rundt om bordet, sammen med Charlotte, Emma og Mia, til en snak om, hvad de mange penge kan bruges på, men også spørgsmål omkring organisationen.

Henrik Pilgaard havde taget en hel del af sine mange hjælpere fra velgørenhedsarrangementet med til besøget hos Skyggebørn, og det var ikke kun journalisten, der havde spørgsmål til de frivillige hos Skyggebørn. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Henrik Pilgaard havde taget en hel del af sine mange hjælpere fra velgørenhedsarrangementet med til besøget hos Skyggebørn, og det var ikke kun journalisten, der havde spørgsmål til de frivillige hos Skyggebørn. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Hvor mange brugere har Skyggebørn i Aarhus?

“Der er 89 børn og unge i de tre forskellige aldersgrupper, som kommer her. Fra 3 – 9, 10 – 18 og 19 – 28 år. Det er teenage- og ungdomsgrupperne, de spiser sammen her, mens de yngre for snacks og spise, når de er her. Så mange af de penge, som vi har brug for, de går også til mad,” siger Charlotte.

Hun forklarer, at huslejen bliver betalt for organisationen, så det skal de ikke tænke på, men der er stadig meget at kunne bruge pengene på, for i de mere end tre år, som organisationen har haft til huse i Aarhus, er der kommet flere og flere brugere.

“Det er ikke fordi, at vi ønsker, at der kommer flere brugere, ment på den måde, at de, der kommer her, kommer med en tragisk baggrund, men vi er her for at hjælpe alle dem, der har brug for det. Vi har ingen venteliste her, og vi har et mål om, at alle dem der skriver til os, de får svar gerne inden for 24 timer, så de kan komme i gang med at få den hjælp, som de har brug for,” siger Charlotte.

Hvordan pengene skal bruges i Aarhus, det ved organisationen endnu ikke, men de vil gerne bruge nogle penge på lokalerne, og så koster det også meget at servere mad for de unge forklarer Charlotte.

“Der er meget støj her i lokalerne, når vi er mange her, så vi vil også gerne bruge penge på at kunne lydisolere dem, og gøre akustikken bedre, det vil være rart,” siger Charlotte.

Der er ingen forkerte spørgsmål

Henrik fortæller om dengang, han besøgte Skyggebørn første gang et stykke tid inden den 7. september, for at høre, hvad det er som organisationen laver og møde nogle af brugerne.

“Jeg var helt færdig, da jeg kom hjem efter besøget. Alle de historier, som jeg fik herinde fra af brugerne. Det var meget sørgelige historier, samtidigt med at vi også kunne sidde og drille og lave sjov. Jeg stillede et spørgsmål til en pige, omkring hvor tit hun besøgte gravstedet. Hun siger, at der ikke er et gravsted, for asken var spredt ud over havet. Der følte jeg, at jeg spurgte om noget forkert, men jeg fik også at vide, at der ikke er nogle forkerte spørgsmål, fordi de kan snakke om alt her. Der kommer noget godt ud af alle spørgsmål,” siger Henrik. 

En af de frivillige, Emma, forklarer, at det ikke kun er død og ødelæggelse, som de sidder og snakker med brugerne om.

“Selvfølgelig kan det være tungt og svært at tale om, men vores opgave er også, at får brugerne til at huske alle de gode stunder, de har haft med deres far eller mor, søster eller bror. Det snakker vi ligeså meget om, som det sørgelige,” siger Emma, der har været frivillig i flere år og til daglig er sygeplejerske.

Hvordan finder I frivillige til Skyggebørn?

“Førhen havde vi et samarbejde med Via University College, men i dag, der finder vi dem selv. Der er rigtigt mange, der gerne vil være frivillige her i Skyggebørn, så vi har ikke noget problem med at skaffe frivillige,” siger Charlotte.

Hvad kræver det for at blive frivillig?

“Førhen havde vores stifter, Jes Dige, et kursusforløb, som han tog rundt og holdt for frivillige, men han er gået på pension, så nu er det vores koordinator, som holder det. Vi har også nogle forløb med en psykolog, som de frivillige kan tale med, for det er nogle svære ting, der kommer frem i snakken med brugerne indimellem,” siger Charlotte.

En glad Henrik Pilgaard, der på vegne af velgørenhedsarrangementet den 7. september, og de mange hjælpere, der var med, har fået er diplom fra Skyggebørn, der takker for den store støtte, organisationen har modtaget. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
En glad Henrik Pilgaard, der på vegne af velgørenhedsarrangementet den 7. september, og de mange hjælpere, der var med, har fået er diplom fra Skyggebørn, der takker for den store støtte, organisationen har modtaget.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Mia er sygeplejestuderende, og har været frivillig i seks måneder. Hun er med til at hjælpe i børnegrupperne, og er glad for det:

“Børn er så umiddelbare og ligefremme. De stiller ikke spørgsmål til de spørgsmål vi stiller, men svarer det bedste de kan, vi oplever ikke, at de synes, de får forkerte spørgsmål. De er ikke så reflekterende. Når de kommer op i de større grupper, og vi her måske kommer til at tænke, at vi ikke vil gøre dem kede af det, så kan vi faktisk ikke gøre dem mere ked af det, end de er i forvejen, for de har mistet, men vi fortæller børnene, at de ikke behøver og sige og fortælle noget, når de kommer,” siger Mia.

“Vi forbereder børn og deres forældre meget, inden de starter her. Så alle føler sig velkomne, og til de, der gerne vi stoppe igen på grund af alder, så siger vi, at vi er et livslangt tilbud. For der vil altid komme tidspunkter, hvor de har brug for at tale om det igen. Derfor har vi også en gruppe for voksne over 30 en gang om måneden, og snakker sammen. Det er en fantastisk gruppe, for de oplever også ting, når de fx selv bliver forældre, eller når de rammer den alder, som deres far eller mor havde, da de døde. Det fylder meget i deres hoveder,” siger Charlotte.

Det banker på døren ind til rummet, og da den bliver åbnet, så strømmer det ind med børn og enkelte voksne. Det er tid til at den næste gruppe skal til og i gang, men de er kommet lidt før i dag, fordi de også skulle møde Henrik og alle hans hjælpere, og Henrik genkender også flere af børnene fra hans første besøg hos Skyggebørn.

Inden vi voksne går, der er det tid til at tage billeder, så dagen, checken og øjeblikket kan blive foreviget.

Tak for i dag til Henrik og hans mange hjælpere fra Hinnerup Bilcenter, nu er det børnenes tur til at bruge lokalerne til deres sorggruppe. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Tak for i dag til Henrik og hans mange hjælpere fra Hinnerup Bilcenter, nu er det børnenes tur til at bruge lokalerne til deres sorggruppe.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Faktaboks
Organisationen Skyggebørn holder til i fire byer i Danmark, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og København, og det er en frivillig organisation, der hjælper børn og unge i sorg. Du kan læse meget mere om organisationen på www.skyggeboern.dk, hvor du også kan støtte dem med et beløb, hvis du skulle have lyst.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også