Med en tagflade, der ofte er badet i sol, har det længe været en stor drøm for Hinnerup Badet selv at kunne producere en stor del af den strøm, som svømmehallen hver dag året rundt bruger. Nu sker det, og solcelleanlægget bliver indviet den 13. september 2024.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Hvis du har været forbi Rønbækskolen eller idrætsanlægget ved hallerne i den seneste tid, så har du kunne følge håndværkernes arbejde med at sætte et solcelleanlæg på taget af Hinnerup Badet. Anlægget er nu klar til brug, og derfor har Søften Nyt mødt bademester Jørgen Mundt til en snak om, hvorfor Hinnerup Badet har brug for solceller.

“Det startede faktisk med en drøm om, at vi gerne ville have en gasfyret udesauna her i Hinnerup Badet, men det satte krigen i Ukraine og den efterfølgende energikrise en stopper for. Så begyndte vi at tænke ind i den grønne dagsorden, og med den store tagflade vi har her på svømmehallen, så var det oplagt at investere i solceller, som kunne hjælpe os med det store strømforbrug, som vi har, og samtidigt mindske vores CO2 udslip” siger Jørgen.

Da de gik i gang med projektet, der var der stadig negative renter i bankerne, så det var også en mulighed for at investere midler i et anlæg, der kunne hjælpe i den daglige drift, fortæller Jørgen.

“Der blev også kigget på solpaneler til varmt vand, men vi har billig fjernvarme i Hinnerup i forvejen, og det med at vi kunne producere strøm via vores meget store tagflade med en investering, der kunne betales hjem igen. Vi kiggede også på en batteriløsning, men det blev meget dyrt, men vi kan tage det op igen, hvis priserne falder på batterierne,” forklarer Jørgen.

Jørgen Mundt glæder sig over, at nu er solcelleanlægget endelig sat i drift, og at Hinnerup Badet nu kan bruge en stor del af den strøm, som de selv producerer. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Jørgen Mundt glæder sig over, at nu er solcelleanlægget endelig sat i drift, og at Hinnerup Badet nu kan bruge en stor del af den strøm, som de selv producerer. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

170.000 kWh

Mit eget solcelleanlæg i Søften producerer små 5000 kWh timer om året, men det anlæg som Hinnerup Badet har fået installeret har en helt anden størrelse.

“Vi har haft rådgivere inde for at finde ud af, hvilken størrelse på anlægget vi skulle have, også så vi gør det sådan, at vi bruger den største del af strømmen selv, som vi producerer. Anlægget er sat til at kunne producere 170.000 kWh om året, og det matcher meget godt med det strømforbrug, som vi har nu,” siger Jørgen.

Det har krævet et stort arbejde fra håndværkerne at ligge de mange solceller på taget, men nu står det klar til indvielsen den 13. september 2024. Foto: Hinnerup Badet.
Det har krævet et stort arbejde fra håndværkerne at ligge de mange solceller på taget, men nu står det klar til indvielsen den 13. september 2024. Foto: Hinnerup Badet.

Det er Hinnerup Badet, der ejer anlægget, planen var egentlig, at kommunen skulle købe og installere det, men kommuner må ikke drifte et solcelleanlæg som det på svømmehallen forklarer Jørgen.

“Favrskov Kommune har hjulpet os med at sætte en ny tagflade på bygningen, den skulle alligevel snart skiftes, og så kommer den nye tagflade til at passe sammen med solcellernes levetid. Det har kostet os omkring 3 millioner at få anlægget installeret, og så håber og tror vi på, at vi har billig strøm den næste 25 – 30 år”, siger Jørgen.

Ifølge Jørgen har samarbejdet med kommunen være rigtigt god, og hvis der skulle ske det, at Hinnerup Badet ikke længere skulle eksistere, så skal anlægget kobles fra.

“Vi har fået skrevet ind i aftalen med kommunen, at de ikke overtager anlægget, selvom de er bygningsejere, så hvis det skal føres videre, så skal det være en anden forening, der ejer anlægget, men sådan håber jeg ikke, at det ender,” siger Jørgen med et smil.

Har I haft nogle problemer med naboer eller andre omkring anlægget?

“Nej, vi har fra starten været meget opmærksomme på, om der nu kom reflekser fra solcellerne, og meldingen fra leverandøren har været, at solcellerne reflekterer 1/13 del af, hvad en vinduesflade vil reflektere, så der skulle ikke være nogle problemer, og vi har da også kun haft folk, der har spurgt ind til anlægget, mens det blev monteret, der har ikke været nogen klager,” siger Jørgen.

Videoen er optaget i juli 2024, mens håndværkerne stadig var igang med at færdigøre solcelleanlægget på Hinnerup Badet. Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

I vil gerne fejre anlægget med åbent hus i svømmehallen, hvordan kommer det til at foregå?

“Fredag den 13. september har vi indvielse af solcelleanlægget fra 15 – 17, hvor alle er velkomne, og hvor Borgmester Lars Storgaard og vores formand Jan Johansen vil holde tale. Der vil også være aktiviteter i bassinet for alle der har lyst. Det er gratis at være med i cafeteriet og til rundvisning, men hvis du vil med i vandet til aktiviteterne, så skal du betale normal entre,” siger Jørgen.

Husk at det er fredag den 13. september, at du kan komme til indvielse af det nye solcelleanlæg i Hinnerup Badet. Grafik: Hinnerup Badet.
Husk at det er fredag den 13. september, at du kan komme til indvielse af det nye solcelleanlæg i Hinnerup Badet. Grafik: Hinnerup Badet.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Se og læs flere artikler fra Søften Nyt

Onsdagens ord – når journalisten er syg

andersgodtfredsep 18, 20243 min read
Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt - Onsdagens Ord

Når der kun er en journalist ansat på Søften Nyt, som skal sørge for at skrive nyheder og historier fra lokalområdet, så du som læser…

1400 spillere slår igennem i Favrskov

andersgodtfredsep 13, 20244 min read
1400 spillere slår igennem i Favrskov

Lørdag den 14. og søndag den 15. september skal 1400 badmintonspillere spille 3200 kampe mod hinanden i seks forskellige rækker. Det er så mange kampe,…

Læserbrev: Et stabilt og ansvarligt budget for Favrskov

andersgodtfredsep 12, 20243 min read
Morten Bang - Søften Nyt - Foto: Morten Bang.

Af Morten Bang – medlem af byrådet i Favrskov – står uden for partierne I denne uge er årets budget for Favrskov Kommune sendt i…

Læserbrev: Hvor var den opbakning til udbud af 18-21-årige i tandplejen, i budgetprocessen?

andersgodtfredsep 11, 20242 min read
Simon Buus Olsen - Liberal Alliance - foto - Preben Stentoft

Af Simon Buus Olsen (I) – politisk ordfører for Liberal Alliance i Favrskov Et af Liberal Alliance’s forslag til Budget 2025-28, var at vi fik…

Varme dæk, fede biler og rigtigt mange indkørte kroner

andersgodtfredsep 10, 202413 min read
Henrik Pilgaard - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Lørdag den 7. september var det anden gang at Henrik Pilgaard afholdt et velgørenhedsarrangement hos Hinnerup Bilcenter, og denne gang går de mange indsamlede kroner…

Læserbrev: Lokalpolitik i en hot tid!

andersgodtfredsep 9, 20243 min read
Anne-Sophie Schjønning Eriksen (C) - Foto Preben Stentoft.

Af Byrådsmedlem Anne-Sophie Schjønning Eriksen (C) Sommeren er ved at gå på hæld, hvilket dog ikke føles sådan i denne skrivende stund efter et par…

Previous

Læserbrev: Hvor var den opbakning til udbud af 18-21-årige i tandplejen, i budgetprocessen?

Next

Læserbrev: Et stabilt og ansvarligt budget for Favrskov

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også

Denne hjemmeside bruger cookies...vi gør det fordi vi skal...men vi indhenter ikke noget omkring dig...de informationer får du lov til at beholde selv.