Søndag den 8. oktober 2023 fra 10 – 15 fejrer Hinnerup Badet 30-års jubilæum, hvor de inviterer alle til en dag med masser af vand, pølser, fest og farver i anledning af jubilæet. Søften Nyt var forbi til en snak om, hvorfor en svømmehal har været vigtig for Hinnerup og omegn gennem alle årene.
Af Anders Godtfred-Rasmussen
Den obligatoriske duft af klor strømmer mig i møde, da de automatiske døre i Hinnerup Badet åbner sig. Da jeg kommer ind til cafeen kan jeg høre små børnestemmer. Der sidder flere dagplejere i det ene hjørne og hygger, og bag den store glasrude ud til svømmehallen er en skoleklasse ved at være færdig med dagens svømmelektion.
Bag disken i cafeen står Jørgen Mundt og Jannie Holstein Brill og venter på mig. Jørgen er bademester og Jannie er driftsassistent, og har lovet at fortælle Søften Nyt, hvorfor Hinnerup Badet fejrer at svømmehallen har 30-års jubilæum i år.
Mens vi går ind i mødelokalet, spørger jeg Jørgen og Jannie om, hvorfor de har valgt at fejre, at Hinnerup Badet åbnede for 30-år siden i den daværende Hinnerup Kommune.
“Det gør vi jo i bund og grund, fordi vi sammen med vores brugere gerne vil fejre, at vi fylder 30 år. Så vi vil gerne lave en sjov og hyggelig dag for alle, hvor foreningslivet får mulighed for at møde hinanden, og at der forhåbentlig er en masse borgere og brugere, som kan skabe nye kontakter. Måske få øjnene op for nogle nye fællesskaber, som de kan tænke sig at være en del af,” siger Jørgen, inden Jannie tager over:
“Vi vil i hele taget gerne vise borgerne her i Hinnerup og i de omkring liggende byer, hvad vi kan tilbyde her i Hinnerup-badet. Vi har aktiviteter for alle, men det kan stadig være, at de ikke er alle, der ved, at vi har et godt tilbud til lige netop dem, og så er det oplagt at komme forbi og blive præsenteret for, hvad de kan gå til her i svømmehallen,” forklarer Jannie.
Vi har sat os i ved bordet i mødelokalet, hvor Jannie og Jørgen har taget gamle scrapbøger med. De viser gamle artikler og billeder frem. Der er historier fra lokalaviserne og Aarhus Stiftstidende, der sirligt er klippet ud og lagt i mapper. Her er billeder af en yngre Jørgen, og af de mennesker, der har lagt deres daglige gang i svømmehallen igennem årene, og flere interview med Jan Johansen, der har været en gennemgående figur i Hinnerup Badets frivillige bestyrelse igennem de sidste 30 år.
“Her kan du se vores historie, fra dengang det hele ikke foregik online, og alle de billeder og artikler kan alle interesserede komme og kigge i, når vi fejrer jubilæum. Vi synes også, at det er lidt sjovt at tage frem og kigge på indimellem,” siger Jannie.
Hinnerup Badet bliver til
Hvorfor har vi en svømmehal i Hinnerup?
“Det er en lang historie, oprindeligt var det en frivillig gruppe, der lavede en indsamling som startskud til at komme i gang. Vi havde det her fine friluftsbad, men der var mange ønsker i befolkningen om, at vi fik en svømmehal. Som jeg husker det, så blev aftalen i kommunen og blandt politikerne, at der blev bygget et bibliotek (Hinnerup Bibliotek- og Kulturhus, red.) og en svømmehal. Biblioteket har også lige haft 30-års jubilæum. Det lykkedes at få en svømmehal op at stå på baggrund af, at en masse fantastiske ildsjæle gjorde et kæmpe stykke arbejde i at få lavet det her anlæg, som vi står med i dag,” forklarer Jørgen.
Hvem er brugerne af Hinnerup Badet?
“Det spænder meget bredt, det er alt fra små babyer til folk omkring de 100 år. Så vi dækker en meget stor aldersgruppe, også geografisk. Det er ikke kun fra Hinnerup og omegn, at folk strømmer til. Vi har alle år haft et meget stort opland, og med mange brugere fra Aarhus også. Det er også, hvad det gør det så spændende, at arbejde i en svømmehal. Vi møder utroligt mange forskellige mennesker til de mange aktiviteter, som vi selv holder og som foreningslivet lejer sig ind til,” siger Jannie.
Jørgen nævner også, at der også er mange foreninger, der lejer sig ind i svømmehallen.
“Der er rigtigt mange andre brugergrupper, foruden de aktiviteter, som vi selv afholder. FOF kommer her, det samme gør Favrskov Aftenskole, HOG Svømning, og alle de øvrige brugere som Favrskov Kommune køber timer til. Det være sig skolerne, børnehaver og SFO,” siger Jørgen.
Hvilke aktiviteter har I selv?
“Der er mange, velvære i varmt vand, fredagspuls, babysvømning, familiesvømning og morgensvømning er nogle af dem, og så har vi selvfølgelig også vores offentlige åbningstider fra tirsdag til søndag, hvor morgensvømning stadig er meget populær, og så kan du selvfølgelig også selv leje svømmehallen til en fødselsdag for dine børn og venner, hvis du skulle have lyst,” siger Jannie.
Hvem ejer Hinnerup Badet?
“Det gør Favrskov Kommune, men kommunen vil gerne have os til at overgå til at være en selvejende institution. I dag er det sådan, at Hinnerup Badet er drevet af en almennyttig forening. At det er en frivillig forening, med en frivillig bestyrelse, der varetager den daglige drift og økonomi. Vi er fem fastansatte, og 20 timelønnede livreddere og instruktører, der får alting til at gå op i en højere enhed, så vores mange brugere får en god oplevelse, hver gang de er her,” forklarer Jørgen.
Hvorfor er det vigtigt at blive ved med at svømme, når du har lært det?
“Det er en rigtig skånsom motionsform, som rigtig mange har god gavn af, og så er det dejligt at svømme. Det er også godt for kroppen, hvis du skal genoptræne og for mennesker, med forskellige bevægelsesproblemer. Vi har også mange handicapgrupper, der bruger svømmehallen,” forklarer Jannie.
Det får mig også til at tænke på, at der er mange, der ikke er så vilde med at vise sig frem i badebukser eller en badedragt, så jeg spørger Jørgen og Jannie om, hvordan de oplever det?
“Vi hører tit fra mennesker, at de ikke vil svømme, fordi de ikke vil vise sig frem for andre, hvis de synes de vejer lidt for meget, eller ikke er pæn i en badedragt. Jeg forklarer dem altid, at det altså ikke er modeller, der kommer i svømmehallen. Det er alle mulige mennesker som du og jeg. Derfor bliver jeg også glad, når store børn og unge kommer i svømmetøjet og hopper i, og bare hygger sig. Svømning er en motionsform for alle, og samtidigt meget skånsom for din krop. Vi har også et XL-hold som er meget populært,” siger Jannie.
Det banker på døren, det er en af de andre fastansatte, der gerne lige vil minde om, at hvis hun skal med på fællesbilledet af alle de ansatte, så skal det til at være, for hun er på vej hjem efter at have haft morgenvagten i svømmehallen. Så jeg finder kameraet frem, og vi går alle ud i svømmehallen. På vejen derud forklarer Jørgen til mig, hvad det er for et sted, som alle frivillige og ansatte gerne vil have, at Hinnerup Badet skal være for alle der kommer her.
“Hinnerup Badet skal være et godt at være, både for publikum og de ansatte. Vi havde på et tidspunkt et logo, hvor der under stod ´Hinnerup Badet – et rart sted at være for hele familien`. Det prøver vi virkeligt at leve op til, at det skal være et sted, hvor du føler dig velkommen; hvor det er rart og hvor du har lyst til at være. Vi er rigtigt glade for, at der var nogen, der for 30 år siden skabte de fantastiske rammer vi har, og som vi glæder os til at fejre med alle de, som har lyst den 8. oktober 2023 fra 10 – 15,” siger Jørgen, mens de fem ansatte stiller sig klar i solen til fællesbillede inde i svømmehallen.
Faktaboks |
Se mere på www.hinnerupbadet.dk og på deres Facebookside.
Programmet for dagen kan også ses herunder.
Læs flere historier fra Søften Nyt
Onsdagens Ord – hvad betyder lokalpolitik og journalistik for dig?
Om et år er der valg til byrådet i Favrskov…
Læserbrev: Jeg vil høre din stemme!
Den 18. november 2025 skal vi sammen sætte retningen for…
Læserbrev: KV25 – En sikker hånd på rattet – Vi peger på Lars Storgaard!
Om præcis et år skal vi igen til stemmeurnerne ved…
Det er ikke kun sport som hallen bruges til
Hver torsdag formiddag fyldes hal 1 i Søften Kultur og…
Onsdagens Ord – hvad sociale medier også kan bruges til
Sociale medier for ofte skældud for, at det er en…