Lørdag den 10. juni 2023 var det tid til Søften Markedsdag, hvor Landsbyrådet igen i år havde sørget for en spændende dag med masser af indslag, boder, snak og hygge på Engen lige midt i Søften.
Af Anders Godtfred-Rasmussen
Allerede klokken 10:45 var der en summen af mennesker på Engen i Søften. Det var lige før, at den traditionsrige Markedsdag skulle i gang, og de sidste boder var ved at blive sat op, og der var allerede mødt mange børn (og deres forældre) op, for at sælge brugt legetøj. I sceneteltet var Folkekoret fra Søften og Foldby sogne i gang med at varme op, og lidt derfra stod Søren Dal, der er ny formand for Landsbyrådet:
Søren, hvordan er det at skulle åbne for Markedsdagen for første gang for dig?
“Det er meget spændende, og det har været en lærerig proces frem mod i dag, og dejligt at se alle de her mennesker og Søften borgere der kommer allerede inden Markedsdagen er gået i gang. Vi har vel aldrig set så mange børnelopper på en gang, og så mange arrangementer i løbet af dagen,” siger Søren.
Hvordan har du det med at stå i spidsen for det hele?
“Nu er jeg ikke alene om det, vi er heldigvis flere. Alle vores foreninger støtter op omkring det, og Landsbyrådet har mere en koordinerende rolle. Vores foreninger er med til at bære arrangementet, og jeg håber, at vi får en fantastisk dag. Vi har lavet en rigtig god aftale med vores egen engel her fra kirken, som har sørget for at vejret er så godt som det er, så kan det også kun blive en fantastisk dag,” forklarer Søren inden han skulle i gang med at åbne for Markedsdagen.
Folkekor og musik fra Hinnerup Garden
Efter åbningstalen gik Søften og Foldby kirkers Folkekor i gang med at synge, men forinden havde organist og korleder, Jens Emil Sanggaard, sørget for at dele et sangark ud til tilhørerne, så det ikke kun var koret, der havde mulighed for at synge med, men også alle de besøgende på Markedsdagen. Det gik så godt, at da koret kom til den sidste sang, Må din dag få glæde af Arne Andreasen, der lykkedes det at synge sangen i kanon på hele pladsen.
Her kan du lytte til det, hvis du skulle have lyst – det varer 5 minutter og 28 sekunder:
Efter Folkekoret og Børnekoret havde sunget pladsen op, var det tid til at Junior Garden fra Hinnerup Garden skulle spille.
Inden Junior Garden begyndte at spille talte jeg med Dorthe Pieper, der er formand for Hinnerup Garden om hvorfor Hinnerup Garden deltager i Søften Markedsdag:
“Selvom vi hedder Hinnerup Garden, så kommer vi alle fra hele området, specielt den gamle Hinnerup Kommune. Vi har lige så tit øve weekender i SKIC, som vi har i Hinnerup, og vores sommerferietilbud – Musik & Sjov – kommer også til at foregå i SKIC ved Præstemarkskolen, så vi er også lokale her i Søften. Vi søger hele tiden nye medlemmer, og har sæsonstart for nye medlemmer hen i august, derfor vil vi også gerne vise os frem i dag, og vi håber på, at det også kan hjælpe med til, at der er flere der deltager tre dage med musik og sjove aktiviteter fra den 31. juli til 2. august i sommerferien,” forklarer Dorthe lige inden Junior Garden spiller på pladsen.
Med musikken i baggrunden bevæger jeg mig rundt på pladsen til de mange boder, og i en af dem står Keld Erik Jørgensen fra Bee Well i Hammel, som er en gammel kending på pladsen.
“Jeg har været med i flere år, og sidste år var der også rigtigt godt besøgt hos mig, jeg fik næsten udsolgt, og det håber jeg også på i år. Jeg har taget forskellige slags honning med i år. Tre forskellige slags, som er hentet i Naturpark Thy og forårs og sommerhonning, som det ikke er ret længe siden, at jeg har slynget, og så må du også gerne lige få en smagsprøve, inden du køber noget,” siger Keld Erik med et smil inden jeg går videre til Ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen, der står og deler vand og popcorn ud, og som er meget velbesøgt.
“Velkommen til,” siger Gert Nielsen, der er leder og medejer af ejendomsmægler forretningen, John Frandsen, i Hinnerup.
Gert, hvorfor deltager I i Søften Markedsdag?
“Som ejendomsmægler, der skal du være hvor potentielle købere og sælgere og er, og det er de her på Engen i dag, så det skal vi også være. Jeg ved godt, at jeg ikke kommer til at sælge et hus eller lejlighed i dag, men det er vigtigt for mig og mine medarbejdere, at vi er tilstede, og at vi deltager i det lokale liv i byen. Jeg bor selv i Søften, så jeg ville have været her alligevel, hvis jeg ikke havde haft en bod på pladsen i dag. Der er nogle fantastiske rammer til Markedsdagen og en masse glade borgere, og det er vi glade for at være med til at deltage i. Det er samtidigt vigtigt, at vi støtter op om de lokale aktiviteter i byen, for det er med til at gøre Søften mere attraktiv som by for tilflyttere,” siger Gert, inden han rækker mig en flaske vand, og bagefter skal tale hussalg med en anden lokal beboer i Søften.
Kirken og Forsamlingshuset
I mange årtier før jeg selv blev født, der var kirken og forsamlingshuset to store institutioner i ethvert lokalsamfund, sådan er det heldigvis også stadigvæk i Søften, hvor Forsamlingshuset lejes ud hvert uge til fester og andre arrangementer, og hvor kirken og sognegården i Søften er rammen om mange aktiviteter.
Til markedsdagen har kirken og forsamlingshuset boder lige ved siden af hinanden, hos forsamlingshuset sælger de ud af inventar, de ikke længere har brug for, og juledekorationer, som de fleste ikke lige tænker så meget over i junivarmen.
Hos kirken er der flere aktiviteter i gang, her kan du købe kaffe, te og kage og støtte den lokale Menighedspleje, der støtter trængte familier, og ved siden af er Trækirken stillet op med boldspil, klodsmajor og mange aktiviteter ved siden af sig, og hvor mange børn og barnlige sjæle hele tiden kommer forbi, for at få en flyer eller prøve en af de mange aktiviteter.
Her er den lokale kirke og kulturmedarbejder, Karen Damsgaard-Bruhn, i gang med at lave sæbebobler med hjælp fra perler og piberensere, og ved siden af er flere i gang med at kaste med ærteposer og det overdimensionerede Klodsmajor spil er også en stor sællert, sammen med konkurrencen om at kunne finde 10 fejl på en tegning.
Lidt derfra står der Djurslands Bank på et lykkehjul, og i skyggen under en parasol står Jacob Vibenholm, der er privat bankrådgiver hos Djurslands Bank i Hinnerup og Lystrup.
Hvorfor er Djurslands bank til Markedsdag i Søften i dag, Jacob?
“Det er fordi, at vi gerne vil støtte op om det lokale foreningsliv. Vi er en lokal bank, og vi vil gerne vise os frem i lokalområdet, og så vil vi gerne møde vores nuværende og forhåbentlig kommende kunder her i dag. Vi har heldigvis mange kunder i Søften allerede i dag,” siger Jacob, inden jeg spørger ham om det specielle lykkehjul, som banken har taget med til Markedsdagen.
“Vi er lidt utraditionelle i vores markedsføring, og derfor har vi også en lidt speciel konkurrence i dag, hvor du skal dreje med lykkehjulet. Hvis du vinder, så kan du få en gavekort til en af SGF Venners boder, og så bruge det pengebeløb, der står der. På den måde støtter vi SGF Venner i dag og dermed hele ungdommen i byen. Som sagt er vi lidt utraditionelle, og det vil vi også gerne vise, når vi kommer ud til et arrangement, som det her i dag,” siger Jacob smilende, inden et nyt barn kommer forbi og ender med at vinde 20 kroner, som straks skal veksles til snolder i slikboden.
Søftens fremtid og fortid
Slikboden ligger i det store telt, sammen med øl og vand salg, som SGF Venner også står for. Michael Damkjær Sørensen, som både har en finger med i spillet fra SGF Venner og som medlem af Landsbyrådets bestyrelse er glad for, at der er kommet så mange mennesker på pladsen denne lørdag.
“Vi har været rigtigt spændte på at se, hvor mange mennesker, der ville komme i dag, men der har været gang i sodavand, øl og sliksalg hele tiden, og med alle de mennesker, der er på pladsen i dag, så kan både Vennerne og Landsbyrådet kun være tilfredse,” siger Michael.
I den anden ende af teltet, der er Thomas Storm (V) og Nils Borring (S) i gang med at fortælle og diskutere med flere borgere, om Søftens fremtid.
De har medbragt et kort over Søften, der viser i hvilke områder, der skal placeres boliger og industri fremover, men også hvor nye veje skal etableres, og hvordan området kan komme til at se ud.
Da politikerne endelig er færdige med at tale med borgerne, der spørger jeg Thomas Storm (V) om, hvorfor han er tilstede og fortælle om udviklingen af Søften.
“Sammenhængen i det store billede i Søften, det er rigtigt vigtigt at få trukket frem, det er også derfor at jeg og Nils Borring har brugt mere end den afsatte tid i teltet i dag for at tale med borgerne. De fleste kommer med en enkeltsag, som de gerne vil vide mere om, men enkeltstående projekter i Søften giver ikke rigtigt mening at tale om. Vi skal kunne se på helheden for hele byen, og så skal projekterne udvikles i takt med at byen vokser i de kommende år. Der er rigtigt meget, der kommer til at ske, og derfor stiller jeg også op, hver gang jeg bliver bedt om det, så fortællingen om vores bys fremtid kan komme endnu længere ud,” siger Thomas inden han også selv vil rundt på pladsen og se, hvad Markedsdagen tilbyder.
Den sidste bod, som Søften Nyt besøger til Markedsdagen, det er Hinnerup Egnsarkiv, der har gemt sig væk i Søften-Foldby sognegård. Egnsarkivet er en del af Markedsdagen, men det er ikke muligt, at have billeder, mapper og bøger liggende i en bod på pladsen, derfor har de stillet op i sognegården, hvos Inge Astrup og Lissi Malmstrøm sidder klar for at hjælpe med de mange spørgsmål, som de besøgende har om byen og om området.
Inge, hvordan har besøget været hos jer i dag her i sognegården?
“Det har været fantastisk, og både Lissi og jeg har været glade for den opbakning, som vi har fået her i dag. Der har været mange vi kender, og endnu flere som vi ikke kender så godt endnu, og det har været dejligt med de mange spørgsmål og kommentarer til de billeder og scrapbøger med artikler, som vi har liggende på bordene. Alle synes, at det er lidt sjovt at se de gamle billeder af byen, fra dengang hvor det meste så anderledes ud,” siger Inge Astrup, inden jeg siger tak for interview og selv bevæger mig tilbage til Engen midt i Søften. Selvom den officielle del af Markedsdagen er ved at være ovre, så skal der ryddes op igen, og det har jeres udsendte lovet at hjælpe med til.