Annoncer

Konkurrenceelementet er en vigtig del af sammenholdet, når HOG svømning drager afsted til stævne. At klubben samtidigt ligger på andenpladsen i den samlede holdturnering i Østjylland inden det fjerde holdstævne, gør, at de mange svømmere gerne vil gøre en indsats for at få pokalen med hjem til Hinnerup for ottende gang. Det er ikke alle, der er afsted den 22. marts, der skal svømme. For det kræver også en del frivillige på land, for at konkurrence afdelingen i HOG svømning kan eksistere, og det er nogle af dem, du skal møde her.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Lørdag den 22. marts var 37 svømmere, trænere og frivillige taget til Water & Wellness i Randers for at dyste i den fjerde holdturnering i sæsonen. HOG svømning ligger inden sidste stævnedag på andenpladsen, lige efter Grenaa på førstepladsen, så der er spænding omkring resultatet, og om svømmerne fra HOG kan svømme flere point hjem i dag, så de kan hjemtage førstepladsen for ottende år i træk (spoileralert, resultatet kan læses til sidst i artiklen).

For at konkurrenceafdelingen i HOG Svømning kan tage af sted til stævner, så er det også nødvendigt, at der er en hel del frivillige, der hjælper til på dagen, for at svømmerne kan koncentrere sig om det de er der for, at svømme og score point til holdkonkurrencen.

Klokken 10 starter de første heat, og de to holdledere fra HOG svømning, Søren Steenfeldt Møller-Sørensen og Susanne Stenkjær er koncentrerede. Deres opgave som holdledere er at sørge for, at svømmere står klar, når de skal svømme. Med mere end 30 svømmere tilmeldt stævnet, så har de nok at holde styr på i løbet af de fem timer stævnet varer.

Søren Steenfeldt Møller-Sørensen og Susanne Stenkjær er begge frivillige i HOG Svømning, til svømmestævnet den 22. marts var de med som holdledere, som hjælper svømmerne med at være klar til de forskellige heats, de skal svømme i.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

De skal ikke kun sørge for, at de svømmer på de rigtige tidspunkt, men også heppe og komme med gode kommentarer før og efter løbet, så svømmerne er klar til give den alt, hvad de har, når de springer i vandet. Der er to holdledere afsted med de mange svømmere, så der ikke kun er en, der er på hele tiden, men de kan hjælpe hinanden, for der er meget at hole styr på, når der hele tiden er nye startende svømmere.

Søren, hvorfor er du frivillig i HOG Svømning og til et svømmestævne?

„Frivillige er en afgørende del af foreningslivet, og jeg synes det er dybt meningsfuldt at bidrage til at børnene får en god dag og samtidig være en del af fællesskabet, og så er der en fantastisk energi blandt svømmere, forældre, trænere og frivillige. Alle hjælper hinanden og skaber en positiv atmosfære. Samtidig nyder jeg at være med til at vise børn og unge vigtigheden i at være frivillig, og inspirere flere til at give en hånd med, for det er bl.a. frivilligheden der er med til at skabe gode rammer,‟ siger Søren, inden han skal sende de næste svømmere afsted til det næste heat.

Susanne står ved siden af og er i gang med at hjælpe en af forældrene, der er med til stævnet. Selvom alle svømmernes tider kan ses online, så er det nogle gange nemmere og spørge en af de frivillige, der har en seddel i hånden, og det har jeg også selv gjort, når min egen søn skulle svømme. Da hun er færdig får hun det samme spørgsmål som Søren, om hvorfor hun er frivillig i svømmeklubben.

„Jeg er frivillig fordi fællesskabet styrker os alle sammen, og fordi jeg synes, at det er fantastisk at være med til at skabe et sammenhold i svømmeklubben, når vi er afsted sammen. Her i svømmeklubben er det anderledes end i andre sportsgrene, for ofte kæmper du mod dig selv, for at forbedre dine egne tider. På kanten står dine klubkammerater og bakker dig op, og her er det hverken køns- eller aldersopdelt, og der er rigtigt mange venskaber i klubben på tværs af årgangene. Der er fantastisk klubånd, og den vil jeg gerne være med til at understøtte, samtidigt med at jeg har mulighed for at være sammen med mit barn på en anderledes måde, når vi er afsted sammen,‟ siger Susanne.

Susanne har en svømmer med i dag og Søren har to, og de er kan heldigvis også nå at følge med i det, når deres egne børn svømmer, men de glæder sig begge over, bare at være med og kunne give en hånd.

„Trænerne har nok at se til i dag, så vi sørger for det praktiske, når svømmerne skal i vandet, så kan de stå for at heppe og måle tiderne på svømmerne, og komme med råd og vejledninger til, hvad de kan gøre bedre og skal øve sig på, når de kommer tilbage i svømmehallen i Hinnerup,‟ siger Søren.

Trænerne bakker de frivillige op

August Kirkeby er cheftræner i HOG svømnings konkurrence afdeling, og han står på bassinkanten og venter på en af svømmerne, der lige er kommet op af vandet.

„Hvor er det flot svømmet. Du er tæt på at lave PR (Personlig Rekord, red.) i 50 meter ryg, så du må hjem og træne noget mere. Du skal huske at strække benet helt ud i vandet, så kan du kappe flere sekunder af din PR,‟ siger August til svømmeren, der virker rigtigt glad for næsten at have svømmet op til sit allerbedste.

Ved siden af dem står Kristoffer Bitsch Holm, og August og Kristoffer er to trænere af de fire trænere, der er med til stævnet i Randers.

Hvad betyder det for jer, at have frivillige med i dag til stævnet?

„Det er meget simpelt, hvis vi ikke havde de frivillige, så kunne vi ikke tage til svømmestævner. Heldigvis er HOG svømning rigtig gode til at få frivillige til at hjælpe, og det gør vores arbejde meget nemmere når vi er til stævner,‟ siger Kristoffer, inden August tager over.

„De frivillige gør, at vi udelukkende kan koncentrere os om at være der 100% for svømmerne, og det er derfor, vi er her. Vi skal ikke hjælpe dem med at finde ud af, hvornår de skal svømme eller hvor der badebukser er. Det hjælper Holdlederne med, så vi kan koncentrere os om, hvad der sker i bassinet, både før og efter svømmerne har været i bassinet,‟ siger August.

Trænerne står på kanten af bassinet det meste af dagen, og er med til at tage tid på de mange svømmere, der på skift svømmer. De kommer også med tilråb undervejs, og giver gode råd efterfølgende.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Der skal også bruges officials til stævnerne

Det er ikke kun holdledere, der er er taget med HOG Svømning som frivillige i dag, klubben stiller også med tre officials, som ved hvert eneste svømmeheat skal stå og kigge efter, om svømmerne starter korrekt, om de vender korrekt i den anden ende og om hele svømmeheatet er foregår som det skal. Det kræver mange frivillige til hvert stævne, og fra Hinnerup er der tre officials med til stævnet i Randers.

En af de tre er Louise Agger. Hun har taget den officialuddannelse det kræver, for at kunne stå langs bassinkanten og være med til at dømme svømmerne ved svømmestævnet.

„Det er tredje gang at jeg er med som official i denne sæson, så det er ikke så mange gange vi er afsted som frivillige, men til gengæld sætter vi også en hel lørdag af til det. Jeg er glad for at være med, og samtidigt kunne hjælpe svømmeklubben, så vi stiller med det antal officials, som vi skal til hvert stævne,‟ siger Louise.

Hvad giver det dig at være frivillig til stævnet i dag?

„Jeg hjælper klubben og svømmerne, men det giver mig også mulighed for at være sammen med mit barn på en anden måde. Jeg ser, hvordan svømmerne indgår i fællesskabet i svømmeklubben, hvordan de hjælper hinanden, støtter hinanden, samtidigt med at de konkurrerer individuelt. Trænerne er samtidigt også meget involveret i hver enkelt svømmer, selvom der er mange afsted, og det er dejligt at se fællesskabet fungere så godt i en klub som HOG Svømning. Derfor får jeg også meget ud af det som forælder at være med,‟ siger Louise, inden hendes pause er ovre, og hun skal stå klar ved bassinkanten igen for at hjælpe til.

Louise Agger er frivllig official til holdturneringen i Randers. Det er tredje gang i år, at hun er med, og en af opgaverne er også at se efter, om det er den rigtige svømmer, der står det rigtige sted i hver heat. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Bagved Louise står Benny Larsen og kigger ud i svømmehallen. Benny er stævneleder og står for alt det praktiske bag stævnet.

Benny, hvad kræver det af frivillige for at få et stævne som det her til at lykkes?

„Vi er 31 frivillige i dag, så vi er rigtigt mange, så der også er tid til de mange officials at få en pause en gang i mellem. Det er dejligt at se, at vi faktisk har et overskud af frivillige, der gerne vil være med i dag. Jeg bad nogle klubber om, at de ikke skulle sende så mange med, fordi vi heldigvis har nok i dag. Det er klubberne selv, der skal stå for at skaffe officials, så det ikke er arrangør klubberne for stævnerne, der skal skaffe de mange frivillige,‟ siger Benny.

Hvor mange stævner arrangerer du hvert år?

„Vi har syv stævner i hver sæson. Vi har et julestævne, et Østjysk Mesterskab og et Langbanestævne, og så har vi vores holdturnering, hvor der er fire stævner i alt, og det fjerde og sidste, er det vi holder her i Randers i Dag. Så der er også en hel masse medaljer og pokaler vi skal have overrakt, når stævnet er slut senere på dagen, og vi skal have afgjort holdturneringen, som der stadig er spænding om, hvem der vinder i år,‟ siger Benny, inden der igen er brug for ham ved stævnebordet.

Benny Larsen har været med i svømmesporten i Østjylland i rigtigt mange år. Han har det øverste ansvar for syv svømmestævner i DGI Østjylland hvert år, og han sørger for at alt det praktiske og logistikken er på plads til hvert stævne. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Vinder Hinnerup for ottende år i træk?

Svømmestævnet er nu slut, og de mange medaljer og pokaler er blevet overrakt. Det har taget tre kvarter siden den sidste svømmer kom op af vandet. Der er kun en ting, der mangler at blive afgjort til svømmestævnet, og det er, hvem der vinder holdturneringen.

HOG Svømning har vundet den de sidste syv år i streg, men Grenaa førte konkurrencen med 29 point inden dagens sidste holdturnering. Der har været en hel del diskvalificeringer af svømmere i løbet af dagen, hvis de fx er startet for tidligt, men det er sket for både Grenaa og Hinnerup, så ingen af de to hold ved noget om, hvordan det egentligt er gået i løbet af dagen. August har været tydeligt frustreret flere gange, når jeg har talt med ham om det.

Nu hvor det endelige resultat skal offentliggøres, så er der rimeligt stille i svømmehallen. Alle resultater læses op, og der startes bagfra med de 12 forskellige hold, der har deltaget i de fire løb.

Der lyder klapsalver i hallen, da de første 9 klubber nævnes i rækkefølgen, men det er først da de sidste tre skal nævnes, at ørerne virkelig spidses til i hallen.

„På tredjepladsen med 589 point er det Neptun (den lokale klub fra Randers, red.), og så har der været spænding om, hvem der har fået førstepladsen og hvem der har fået andenpladsen, men vi skal liiiiiige se modtagerne af tredjepladsen først‟, siger opråberen.

Det endelige resultat bliver trukket ud for at trække spændingen længst muligt.

„Nu kommer vi så til det mere spændende, der har været rimeligt tæt løb, men på en andenplads, med 881 point, der har vi Grenaa…‟.

Jublen bryder ud blandt svømmerne fra Hinnerup, det er super glade og de første begynder allerede at hoppe i vandet af glæde og der bliver klappet og hujet. Der bliver fundet guldhatte frem og alle der har lyst, de får en på, mens der jubles.

Skuffelsen er tydelig ved Grenaas svømmere på den anden side af bassinet, det var så tæt på, og så taber de dysten med 29 point til HOG Svømning.

Det er helt i orden at være super glad og meget glad, når det er lykkedes at vinde holdturneringen i DGI Østjylland for ottende år i streg. August Kirkeby har været med hele vejen, og Kristoffer Bitsch Holm har været med til at vinde seks gange. Foto og collage: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

De næste minutter går med jubel, og svømmerne smider flere gange hinanden og deres trænere i vandet. Forældrene og de frivillige står og kigger på, og jubler med svømmerne.

Bagefter mødes alle og holder afslutningen på trapperne uden for Water & Wellness i Randers, og mens svømmerne spiser kage og drikker sodavand, som andre frivillige har taget med, så taler August om dagens stævne og de mange individuelle præstationer, der har været i løbet af dagen.

Alle er meget trætte, glade og stolte over at have vundet holdturneringen igen, og selv om pokalen ikke fylder så meget, så får den en fin plads i pokalskabet i Hinnerup. 

Da der bliver sagt farvel og vi alle skal hjem igen, så taler jeg med et par meget glade trænere, der også er godt trætte efter dagens anstrengelser:

„Kæft hvor er det fedt at vinde igen. Det har været meget sjovere at vinde i år, fordi Grenaa har presset os så hårdt. Jeg troede faktisk ikke på, at vi kunne vinde, da vi tog afsted i morges, så det er meget sjovere at vinde i år, end det har været tidligere,‟ siger Kristoffer, inden August tager over:

„Sidste år, der havde vi næsten vundet inden det sidste stævne, der skulle der gå meget galt, hvis vi ikke vandt. I dag har vi gået på tæer hele dagen, fordi vi skulle præstere godt, for at vinde holdturneringen og slå Grenaa på målstregen. Det lykkedes heldigvis,‟ siger en smilende August i solskinnet i Randers.

Tre af de fire trænere, der var med til dagens holdturnering i Randers. fra venstre er det Kristoffer Bitsch Holm, Sofia Kirkeby og August Kirkeby. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Se video med jubelscenerne her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også