Søndag den 8. september bliver der i hele Danmark samlet ind til Scleroseforeningen, og selvom formanden for foreningen her i Favrskov, Jeppe Lundorf, ikke selv er ramt af sclerose, så har han et familiemedlem der er, og derfor er han også frivillig i Scleroseforeningen og opfordrer alle til at støtte op om Landsindsamlingen.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Søften Nyt møder Jeppe Lundorf på hans arbejdsplads hos Østjysk Vin i Hinnerup, her har han sat kaffe og vand frem til et interview omkring, hvorfor han selv er frivillig i Scleroseforeningen, og at det er vigtigt, at borgerne i Favrskov bakker op om Scleroseforeningens Landsindsamling den 8. september.

Jeppe, hvorfor er du formand for Scleroseforeningen i Aarhus, Skanderborg og Favrskov?

“Jeg er aktiv i lokalforeningen, fordi min far blev ramt af sclerose for fire år siden, og da jeg derigennem kom til at lære mere om sygdommen, så ville jeg også gerne være frivillig og støtte op om det gode formål, som Scleroseforeningen står for. Jeg vil gerne give noget tilbage, for det er en sygdom, der kan ramme os alle, og det er faktisk primært yngre mennesker mellem, der bliver ramt,” siger Jeppe.

Han forklarer, at sclerose er en sygdom, der svækker centralnervesystemet i kroppen, og oftest rammer personer mellem 20 – 40 år, som ellers har hele livet foran dem.

“Hos min far var det først i 70-års alderen, at han blev syg, så det er lidt atypisk, men der er heldigvis meget hjælp at hente gennem Scleroseforeningen, og min far har også været på et to ugers ophold, hvor han lærte meget om kost, motion og hvordan han lever med sygdommen. Han var heldigvis meget begejstret for at være med, og jeg hjalp ham også til at blive medlem af foreningen,” siger Jeppe.

Hvordan hjælper du din far?

“Han har gode dage, hvor han er en almindelig aktiv 74-årig, og så har han dårlige dage, hvor han er træt, og har store problemer med korttidshukommelsen, og han har svært ved at formulere sig. Han har altid været meget aktiv i sit liv, og var salgsdirektør, da han arbejdede. Så det er svært for ham, at han nu ikke kan rumme så mange mennesker på en gang længere, det er hårdt for ham psykisk,” forklarer Jeppe.

Jeppe har også hjulpet sin far med i en Herreklub i Aarhus, hvor mænd, der er ramt af sclerose kan komme og mødes til forskellige aktiviteter.

“Det er primært mænd mellem 40 og 80, der dukker op til møderne, men alle er velkomne, og du behøver ikke bo i Aarhus for at deltage i Herreklubben. Min far er rigtigt glad for det, for her har han mulighed for at deltage i et forum for ligesindede, som ved og forstår, hvordan han har det,” siger Jeppe.

Han fortæller også, at der indimellem er en café i Hinnerup, og der arrangeres også forskellige aktiviteter andre steder i de østjyske foreninger, hvor scleroseramte kan komme og snakke med hinanden, men også høre foredrag om sygdommen og  hvordan du lever med den.

“Scleroseramte bliver alle nemt meget trætte og de kan have svært ved at fungere socialt, og derfor er det rart, at kunne være sammen med ligesindede, hvor alle forstår hinanden og der ikke skal tages særlige hensyn,” siger Jeppe.

Pressefoto fra Scleroseforeningen.
Pressefoto fra Scleroseforeningen.

Landsindsamlingen

I år foregår Landsindsamlingen den 8. september, og Jeppe håber på, at så mange som muligt vil give penge til indsamlerne, når de kommer og banker på døren.

“Vi samler midler ind til forskning, og det koster mange penge. Håbet er, at der via forskning kan opnås et gennembrud i at finde en kur mod sygdommen. Pengene går også til sclerosehospitaler og de ophold, som, blandet, min far har været med på,” siger Jeppe.

Han forklarer også, at Danmark har vi verdensrekord i sclerose, for vi er den hårdest ramte nation, og det er endnu ikke lykkedes at få knækket kurven.

“Der er flere og flere borgere i Danmark, der bliver ramt af sclerose, og vi kan ikke rigtigt forebygge sygdommen, og man mener, at den ligger latent i vores gener. Der er fx flere i Nordeuropa end i Sydeuropa, der bliver ramt af sclerose, så en af faktorerne kan være mangel på sol og vitaminer derfra, men vi ved det ikke med sikkerhed, kun at flere og flere bliver ramt af sclerose,” siger Jeppe, der selv skal ud og samle ind den 8. september.

Faktaboks – informationen er hentet fra Scleroseforeningen
– 18.616 danskere var ved udgangen af 2023 registreret med sclerose, og hver dag får 2 danskere konstateret sygdommen. 

– Antallet af danskere med sygdommen er på 20 år fordoblet. 

– Danmark har verdens højeste forekomst per indbygger ifølge det internationale scleroseforbund MSIF’s seneste opgørelse over forekomsten af sclerose i verden. Til en sammenligning indtager Norge og Sverige hhv. femte- og niendepladsen over lande med flest registrerede sclerosetilfælde per indbygger. 

– Sygdommen rammer centralnervesystemet, dvs. hjerne og rygmarv, og kan medføre en lang række, fysiske og kognitive funktionsnedsættelser som nedsat muskelkraft, tab af førlighed, smerter, synsfor­styrrelser, koncentrations- og hukommelsesbesvær samt sygelig træthed.

– Symptomerne kan til dels bremses med medicin, men sclerose er fortsat en uhelbredelig og fremadskridende sygdom. Kun omkring halvdelen af alle med sclerose kan behandles medicinsk for deres sclerose.

– Sygdommen rammer typisk i alderen 20-40 år, men kan ramme i alle aldre.
Dobbelt så mange kvinder som mænd rammes, og sygdommen er primær årsag til invaliditet blandt kvinder i den fødedygtige alder.

– Årsagen til sclerose er stadig ikke fuldt kortlagt, men forskerne mener, at den skyldes et samspil mellem arvelige og livsstils- og miljømæssige faktorer. Epstein-Barr virus, mangel på D-vitamin, rygning og overvægt i puberteten er blandt faktorer, der er blevet forbundet med en øget risiko for sclerose.

– Sclerose kan endnu ikke helbredes. 

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

1400 spillere slår igennem i Favrskov

andersgodtfredsep 13, 20244 min read
1400 spillere slår igennem i Favrskov

Lørdag den 14. og søndag den 15. september skal 1400 badmintonspillere spille 3200 kampe mod hinanden i seks forskellige rækker. Det er så mange kampe,…

Læserbrev: Et stabilt og ansvarligt budget for Favrskov

andersgodtfredsep 12, 20243 min read
Morten Bang - Søften Nyt - Foto: Morten Bang.

Af Morten Bang – medlem af byrådet i Favrskov – står uden for partierne I denne uge er årets budget for Favrskov Kommune sendt i…

Hinnerup Badet sparer på strømmen

andersgodtfredsep 12, 20245 min read
Solcelleanlægget er placeret på begge sider af taget på Hinnerup Badet, og hen over sommeren har håndværkerne været igang, nu er det færdigt og kan bruges til at producere strøm, og der er garanteret, at det kan producere mindst 170.000 kWh timer om året. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.

Med en tagflade, der ofte er badet i sol, har det længe været en stor drøm for Hinnerup Badet selv at kunne producere en stor…

Læserbrev: Hvor var den opbakning til udbud af 18-21-årige i tandplejen, i budgetprocessen?

andersgodtfredsep 11, 20242 min read
Simon Buus Olsen - Liberal Alliance - foto - Preben Stentoft

Af Simon Buus Olsen (I) – politisk ordfører for Liberal Alliance i Favrskov Et af Liberal Alliance’s forslag til Budget 2025-28, var at vi fik…

Varme dæk, fede biler og rigtigt mange indkørte kroner

andersgodtfredsep 10, 202413 min read
Henrik Pilgaard - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Lørdag den 7. september var det anden gang at Henrik Pilgaard afholdt et velgørenhedsarrangement hos Hinnerup Bilcenter, og denne gang går de mange indsamlede kroner…

Læserbrev: Lokalpolitik i en hot tid!

andersgodtfredsep 9, 20243 min read
Anne-Sophie Schjønning Eriksen (C) - Foto Preben Stentoft.

Af Byrådsmedlem Anne-Sophie Schjønning Eriksen (C) Sommeren er ved at gå på hæld, hvilket dog ikke føles sådan i denne skrivende stund efter et par…