Onsdagens ord – Klumme om svindel via opkald eller e-mail

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Som selvstændig journalist ringer telefonen ofte, og de fleste gange er det fordi, at der er kilder til en historie, der ringer tilbage, eller en fra familien, der lige vil snakke om noget, der ikke lige kan klares med en skriftlig besked. Ofte ringer min telefon dog også fra numre, som jeg ikke kender. Jeg tager ni ud af 10 gange telefonen, for det kan være, at det er noget vigtigt, som jeg skal tage stilling til.

Ofte er det dog en sælger fra et marketingsfirma, der gerne vil sælge mig et mobilabonnement, et alarmsystem eller en forsikring, og det sker også at de ringer fra en avis, jeg har haft et digitalt abonnement på. Jeg svarer dem altid pænt og høfligt, og hører på dem indtil jeg finder ud af, at det ikke er noget for mig, og så lægger jeg på igen. Hvis det er det samme nummer, der ringer igen og igen om det samme, så blokerer jeg nummeret, så jeg ikke kan blive ringet op igen fra det nummer.

Bitcoin eller problemer med Windows

En del af de opkald jeg modtager, der står der et dansk nummer, når jeg kigger på telefonen, men når jeg tager den, så er det en udenlandsk stemme, der fortæller, at jeg har en bitcoin konto et sted, som de gerne vil udbetale til mig, eller at der er noget galt med min Windows computer.

Indimellem, når jeg har haft tid, så har jeg prøvet at tale dem efter munden, og prøve at finde ud af, hvad det egentligt er, de er ude på, men det varer ikke så længe, så bliver røret lagt på i den anden ende, når de finder ud af, at de ikke lige kan løbe om hjørner med mig på det område.

Det er ikke kun mig, det går ud over, det her sker for rigtigt mange mennesker, selv min far ringede en dag og sagde, at jeg skulle komme forbi, fordi der var en der havde ringet og sagt, at der var noget galt med hans computer, og at de ville ringe igen, når jeg kom forbi og hjalp ham. Jeg kunne dog berolige ham, at der intet var galt, og at han ikke skulle tage telefonen, når de ringede.

Der er mange andre, som ofte hopper i, når det sker, og det har medierne i DK heldigvis været gode til at skrive og lave tv- og radioprogrammer om, så der er fokus på området.

For nylig modtog jeg en pressemeddelelse fra firmaet ESET Nordic, der fortæller om, at teleselskaberne faktisk har redskaberne til at stoppe mange af de opkald, som vi modtager, men at lovgivningen halter efter, og at det derfor er op til den enkelte, at gøre noget ved det, og du kan faktisk gøre meget selv.

  • Vær opmærksom på, at din bank aldrig vil ringe til dig og bede dig om dine oplysninger via telefonen.
  • Internationale firmaer som Amazon, Paypal og lignende vil aldrig ringe til dig, så afslut opkaldet, hvis du oplever et.
  • Vær skeptisk og lad være med at ringe tilbage til et telefonnummer, som du ikke kender, og du kan eventuelt undersøge nummeret online, hvis du vil have vished for, hvem der ringer til dig.
  • Lad aldrig andre, som du ikke kender, give mulighed for at overtage styringen af din computer ved hjælp af computerprogrammer.
  • Tal med din familie, venner og bekendte om det, og udbred budskabet, så flere bliver opmærksomme på problemet.

Jeg er ikke den eneste, der oplever de her opkald, det er vi mange, der gør, og i min Indbakke får jeg også hver eneste dag e-mail fra folk, der udgiver sig for at være fra rigtige firmaer, som prøver at lokke penge ud af mig. Det allerførste jeg gør, det er at kigge på, hvem afsenderen er. I billedet til artiklen kan du se, at mailen skulle komme fra Brobizz-A/S, men når jeg klikker på ´Brobizz-AS` som afsender, så er det en mail adresse, der stammer fra Syd Afrika, og de har ikke noget med Brobizz at gøre.

På Brobizz´s egen hjemmeside, der gør de også opmærksom på problemet, og de har skrevet et indlæg om det, og viser hvilke e-mail adresser, som de kunne finde på at sende fra, indlægget kan læses her.

Så vær opmærksom, når du tager din telefon eller kigger på dine mails, der er mange derude, der prøver at svindle dig, men med sund fornuft og hjælpe fra andre, hvis du er i tvivl, så skulle det være muligt at undgå at falde i fælden.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Gitte Loft

    Tak for din klumme, virkelig vigtig budskab
    Vh Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *