Arrangørerne af Fodboldskolen i Søften havde en plan om, at der kun skulle 180 deltagere med i 2024, men da Søften Nyt kom forbi var der 250 spillere i gang på banerne i Søften, for som Thomas Bak fra Søften GF fodbold fortæller, så er det svært at sige nej til unge mennesker, der gerne vil spille fodbold og dyrke fællesskabet på en fodboldskole en uge i sommerferien. Det kræver også mange frivillige for at få arrangementet til at hænge sammen, og bag linjerne er der 50 frivillige i gang for at få enderne til at nå hinanden.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Det er onsdag på fodboldskolen i Søften, solen står højt over banerne på Neptunvej i Søften, og rundt om det område, der er markeret med minestrimmel, står Thomas Bak og kigger på de mange fodboldskoledeltagere, frivillige og forældre, som er kommet og se det appelsinshow, som Christian Møller fra REMA 1000 i Søften skal holde for de fremmødte.

“Prøv lige at se, Anders, de mange glade ansigter, det er skønt. Det er alt arbejdet værd, når alle vi frivillige kan se, at de mange timer før og under fodboldskolen har båret frugt, og at det igen i år er lykkedes at samle så mange fodboldspillere og 50 frivillige til en uge i fodboldens tegn,” siger Thomas Bak, og skynder sig videre, for han skal byde velkommen til Christian og fortælle om, hvad der skal ske de næste 45 minutter, hvor appelsinshowet foregår.

Jeg går ind i klubhuset, her står Christian og jonglerer med et par appelsiner. Han har prøvet det før. Han nævner, at det vist er fjerde gang, han kommer og laver et show med appelsiner til fodboldskolen i Søften, og denne gang har han en hjælper med fra REMA 1000´s hovedkontor. De har også opdaget, at de anderledes reklamer og tiltag som REMA 1000 laver i Søften, når rigtigt langt ud, og skaber sjov og glæde på de sociale medier mange andre steder end i Søften.

Bag Christian er Casper Andreasen fra fodboldafdelingen i gang med at støvsuge. Det er en af de mange opgaver, som der er på fodboldskolen, for det handler ikke kun om at træne børnene på banerne, der er et rigtigt stort set-up bagved, som gør at fodboldskolen og de mange børn og trænere får en god oplevelse i løbet af ugen.

Casper Andreasen har mange forskellige opgaver han skal nå på fodboldskolen, oprydning og støvsugning er kun to af dem, men der er mange forskellige andre opgaver at lave til fodboldskolen, når børnene bliver trænet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Casper Andreasen har mange forskellige opgaver han skal nå på fodboldskolen, oprydning og støvsugning er kun to af dem, men der er mange forskellige andre opgaver at lave til fodboldskolen, når børnene bliver trænet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Der er mange opgaver, der skal nås i løbet af dagen, når spillerne er i gang på banerne. Det er også derfor, at vi er så mange til at hjælpe med opgaverne. Der er 36 trænere og 14 andre frivillige, der hjælper til med at få enderne til at mødes. Om en time møder madholdet ind, hvor der kommer seks personer og hjælper til med at servere mad for alle deltagerne. Vi er mange om det, heldigvis, men vi vil gerne være flere,” siger Casper.

Udenfor på banerne er Thomas er færdig med sin introduktion, og Christian skal til at løbe ud og få sat gang i opvarmningen af de mange børn og unge med sit show.

Appelsinshow

Forventningsfulde øjne møder Christian, da han løber rundt og giver highfive til alle de spillere, der står nærmest det markerede område, og da Christian går i gang med øvelserne, får han gang i alle spillerne og trænerne, som deltager i opvarmningen.

Se en video fra appelsinshowet og opvarmningen her:

Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

En af de mange frivillige er Anne Besenbacher, der bruger en uge af sin ferie på at hjælpe til på fodboldskolen. Hun sidder også i bestyrelsen i SGF Fodbold, og hjælper til de fleste arrangementer, som fodboldafdelingen har. Hun er rigtigt glad for at se de mange smil og røde kinder blandt deltagerne.

“Jeg har selv børn med på fodboldskolen, og den ene af dem har også spurgt mig om, hvornår hun kan få lov til at blive hjælpetræner, for hun er så glad for at være med, og hun vil også gerne give noget tilbage til klubben. Jeg er selv frivillig, fordi det gør mig glad. Jeg ved godt, at der ligger mange timer i det, men jeg og de mange andre frivillige er med til at skabe nogle gode oplevelser for børn og unge. Det gør også, at de oplever, at de har lyst og mod til at blive frivillige i klubben,” siger Anne, inden vi bliver afbrudt fordi der er en forælder, der skal have hjælp.

Anne Besenbacher er en af de mange frivillige, der hjælper til på fodboldskolen, og giver gerne sin tid til at hjælpe SGF Fodbold og de mange børn og unge til at få en fod oplevelse på fodboldskolen i 2024. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Anne Besenbacher er en af de mange frivillige, der hjælper til på fodboldskolen, og giver gerne sin tid til at hjælpe SGF Fodbold og de mange børn og unge til at få en fod oplevelse på fodboldskolen i 2024. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Inden for i klubhuset står Anne Castberg Knudsen, lige i dag har hun ikke fodbolduniformen på, for skal noget andet i nogle timer, inden hun kommer tilbage for at hjælpe til igen. Hun sidder også i bestyrelsen i fodboldklubben.

“Jeg er her, fordi jeg synes at det er rart at være sammen med de mange spillere og trænerne, men det kræver også mange frivillige til at få det til at gå op. Fx til maden mellem 11:15 og 12:15 når alle spillere og trænere skal spise, der har vi fået seks frivillige til at stå for det. De kommer gladeligt hver dag, og hjælper til, og så kan vi andre tage os af andre opgaver,” siger Anne, der nævner at hun er klar til at hjælpe til igen i 2025.

Vinder-is

Ude på banerne er Christian ved at være færdig med sit appelsinshow. Det sidste indslag er en konkurrence, hvor et af de mange hold kan vinde en is. Det kræver bare, at de hold efter hold skal kaste en appelsin i en skraldespand. Vinderen bliver et af de fire pigehold, hvor de efter dagens fodboldskole kan gå en tur i REMA 1000 og få en vinder-is.

Christian står og smiler, da jeg kommer hen til ham. Han er ikke forpustet, men bare glad for at have givet de fremmødte en god oplevelse igen.

Christian, hvad betyder det for dig, at der er et aktivt foreningsliv i den by, hvor du har din forretning?

“Det frivillige arbejde, som de mange trænere og frivillige giver her i fodboldklubben er fantastisk. Jeg hører også fra mange forældre til børnene og fra børnene selv, når de besøger butikken, at de er glade for, at jeg laver appelsinshow. Jeg synes, at det er sjovt at være med igen i år, og jeg er glad for, at klubben gerne vil have mig med. Blandt trænerne har jeg en del ansatte, og tidligere ansatte, og mon ikke jeg også kommer til at ansætte nogle af spillerne på fodboldskolen, når de når en alder, hvor de kan arbejde i butik,” siger Christian, inden et par spillere hiver i ham for at lave tricks sammen med ham, hvor de bruger appelsinen som en bold.

Christian Møller laver mange forskellige tricks med appelsinen, til stor glæde for fodboldskoledeltagerne, inden de selv skal prøve at gøre ham kunsten efter. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Christian Møller laver mange forskellige tricks med appelsinen, til stor glæde for fodboldskoledeltagerne, inden de selv skal prøve at gøre ham kunsten efter. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

De frivillige

Lidt derfra er der allerede gang i træningen, her er det Thomas Grasbakken fra DGI i Østjylland, der er i gang med at træne en flok drenge. 

“Pas nu på hinanden, når I dribler rundt mellem hinanden,” siger han til drengene, mens de har gang i bolden og skal undgå hinanden, og mens drengene spiller videre, så spørger jeg ham om, hvorfor han hjælper til på fodboldskolen i Søften, i stedet for at være på arbejde.

“Jeg er fodboldkonsulent hos DGI, og jeg står for kontakten med klubberne sammen med Helle Blume, som ikke er med i dag. Jeg bor i Hinnerup, og jeg har selv to piger med på fodboldskolen, og da muligheden for at kunne være med på fodboldskolen kom, så sagde jeg ja tak. Normalt deltager jeg ikke, men det er da skønt at komme ud og opleve og være med til at træne de her drenge. I stedet for at sidde på kontoret,” siger Thomas, inden han skal sætte den næste øvelse i gang.

Thomas Grasbakken er til daglig fodboldkonsulent hos DGI i Østjylland, men har på fodboldskolen i Søften i 2024 valgt at deltage som træner nogle dage, for også at selv at være med til at give børn og unge en god oplevelse. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Thomas Grasbakken er til daglig fodboldkonsulent hos DGI i Østjylland, men har på fodboldskolen i Søften i 2024 valgt at deltage som træner nogle dage, for også at selv at være med til at give børn og unge en god oplevelse. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

På en af de andre baner, der er Josef Storgaard i gang med at træne et hold, sammen med fire hjælpetrænere. Pigerne er i gang med at løbe stafet til nogle kegler, og det giver en pause i træningen til Josef. 

“Jeg spiller selv fodbold og er træner for et U14 hold i VSK (Vejlby Skovbakken Aarhus, red.), og jeg husker selv, hvor glad jeg var for at der var unge og ældre trænere, da jeg voksede op. At de havde lyst til at træne mig og mine kammerater i den klub, hvor jeg voksede op. Det vil jeg gerne give tilbage til andre,” siger Josef.

Pigerne løber stadig frem og tilbage mellem keglerne, og det er ved at være tid til, at den næste øvelse skal sættes i gang, men jeg har et sidste spørgsmål til Josef omkring, hvorfor han er med på fodboldskolen i Søften, nu hvor han er træner i VSK.

“Jeg har også været træner på fodboldskolen i VSK, men en af mine kammerater herfra spurgte mig sidste år, om jeg ikke ville være med, og det var så stor en succes, at de gerne ville have mig med igen. Derfor er jeg her, men jeg er også super glad for at være her. Den glæde, som jeg bliver mødt af hos pigerne, der er glade for at spille fodbold, den er ubetalelig. Jeg kan se, at det giver dem noget, det betyder noget for dem, at jeg ligger tid og energi i at forberede noget til dem, som de synes er fedt. Det er noget af det mest livsbekræftende, jeg har oplevet,” siger Josef inden pigerne for en pause i træningen. 

Josef Storgaard giver gerne sin tid til frivilligt arbejde, også selvom han til daglig er spiller og træner i en anden klub end i Søften, men det giver så meget glæde for ham at kunne hjælpe andre til at blive bedre til at spille fodbold. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Josef Storgaard giver gerne sin tid til frivilligt arbejde, også selvom han til daglig er spiller og træner i en anden klub end i Søften, men det giver så meget glæde for ham at kunne hjælpe andre til at blive bedre til at spille fodbold. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com