Der er eventyr, krimi, børnebøger og oplevelser hele weekenden
Aarhus har fået sin egen bogmesse i Marselisborghallen, og hvis du har interesse for gys, spænding, børnebøger, foredrag og bøger om selvrealisering, så er det værd at kigge forbi Marselisborg hallen lige ved siden af Tivoli Friheden nogle timer i weekenden den 1. – 3. marts 2024.
Af Anders Godtfred-Rasmussen
Da jeg første gang hørte om, at der skulle komme en bogmesse i Aarhus, der gav det mig en glæde over, at jeg ikke længere skulle køre langt for at opleve forfattere, foredrag og nye litterære opdagelser. Jeg har været til krimimessen i Horsens og til Bogforum i Bella Center, så nysgerrigheden var vakt, da nyheden om Bogmessen i Aarhus kom.
Jeg havde bevidst ikke researchet ret meget på, hvad det var, jeg skulle opleve på førstedagen til bogmessen, og derfor var det også med en vis spænding, jeg oplevede, da jeg stod i den lange kø foran Marselisborghallen lidt før klokken 12 fredag den 1. marts. Jeg vidste godt, at de store forlag fra København ikke havde meldt sig til, og hverken lokale forlag som Modtryk eller Aarhus Universitetsforlag ville være at finde, men listen over udstillere på hjemmesiden var lang, så jeg var sikker på, at der ville være andre spændende oplevelser i vente på den anden siden af døren ind til hallen.
Bogmessen er delt op som en klassisk udstilling, men lange gange med udstillere, forlag og bogtrykkere og i midten er Bogscenen, hvor der dagen igennem ville være forskellige møder med forfattere, som de mange gæster kunne høre.
Indrømmet, der er mange af forfatterne, jeg aldrig har hørt om før, men det er også meningen med en bogmesse, så du kan blive inspireret til at opleve nye ting, og købe nye eller gamle bøger med hjem, og det er der også stor mulighed for på Bogmessen.
Da jeg kom forbi forlaget Attika, der var der en forfatter, der tog fat i mig. Det viste sig at være Henrik Olsen, han er geolog og videnskabsjournalist på Danmarks Tekniske Universitet, og han har i sin fritid skrevet en spændingsroman fra jernalderen ´Fyrstens Fald`, som han meget entusiastisk fortalte mig om.
“Jeg så en udstilling på Kroppedal Museum, der hedder ´Fyrsten fra Ishøj`, og der lå han med alle sine gravgaver, og jeg kunne se, hvordan han var kommet af dage. Det var så spændende, at jeg fik ideen til romanen, hvor jeg følger ham i hans liv på Vestegnen i København, det hedder Hedeland i romanen, indtil han dør. Jeg har skrevet en spændingsroman om Jernalderen, og den er lige kommet i tredje oplag,” fortæller Henrik Olsen, som også giver mig mulighed for at købe bogen til en speciel Bogmesse pris.
På en anden stand falder jeg over, at der er mange børnebøger med drager som motiv og med i navnet på bøgerne. Bag bøgerne står Ry Kristensen, hvis navn også står på mange af bøgerne. Ry har sit eget forlag, Forlaget Evig, hvor han udgiver egne og andres bøger.
Ry, hvorfor er du med til Bogmessen i Aarhus?
“Jeg har været med på Fantasy Bogmesse i Esbjerg, og jeg har været med i Forum, men den her i Aarhus passer rigtigt godt til mig, og de bøger jeg skriver og udgiver. Jeg har før fået udgivet på andre forlag, men udgiver selv i dag. Det er spændende at arbejd med og følge en bog fra start til slut,” siger Ry.
Hvilken type bøger skriver og udgiver du?
“Jeg skriver om mange forskellige ting, men børne- og ungdomsbøger fylder meget i mit forfatterskab. Jeg har en stor forkærlighed for drager og superkræfter, men du finder også bøger om fantasy, splatter, zombier, men også julebøger. Jeg er selv skolelærer, og jeg tager emner op i mine bøger, som jeg kan tale om i skolen. Det kan være om døden, alvorlig sygdom, sorg, men også glæde,” siger Ry.
De berejstes klub og en digtsamling
Midt i Marselisborghallen er bogscenen, og her efter åbningen er der velkomst ved Allan Breckling, der taler om, at han er sikker på, at alle bogmesser starter i det små og udvikler sig, og det er han også sikker på, at den nye Bogmesse i Aarhus vil udvikle sig til. Allan Breckling byder derefter velkommen til forfatteren Mick Vraa, som han skal tale med i den første samtale på Bogscenen.
Jeg går videre rundt i gangene, og standser op foran en stand, hvor der står et skilt med teksten ´Kronisk rejsefeber`, hvor der foran står en meget smilende mand, som spørger mig om, om det ikke var noget for mig og høre mere om De Berejstes Klub. Vi falder i snak, men også om de bøger, som Lars Terje-Lysemose har med på sin stand. Her er bøger om rejser, foto og opskrifter fra Cuba og meget andet, og du har mulighed for at høre mere om medlemskab i De Berejstes Klub.
Videre på min færd i hallen falder jeg over en enkelt lille sort og hvid bog, der ligger på et blåt klæde i hjørnet af hallen. Det viser sig at være en digtsamling, skrevet og udgivet af Natalie Patell, og hun sidder selv på standen og fortæller om sin digtsamling.
“Jeg udgav digtsamlingen for et år siden. Den handler om tab og sorg, og de følelser, der følger med. Meget af det er selvoplevet i mit 23-årige liv. At det er ok, at gå med svære følelser indvendigt,” siger Natalie.
Hvorfor har du valgt at være med på Bogmessen?
“Jeg kunne se, at der ikke var så mange digtsamlinger på Bogmessen, og digtsamlingen ´Momentum` har taget mig lang tid at skrive og få udgivet. Det er mit hjertebarn, som jeg gerne vil vise og fortælle om til andre. Så synes jeg, at det kunne være sjovt at vise frem på en stand, og derfor er jeg med her i weekenden,” siger Natalie, der til dagligt læser Jura på Aarhus Universitet.
Mit sidste besøg på en stand fredag eftermiddag bliver hos forlaget ´Detegn`, som Jørgen Strunge står bag. Jeg har gået forbi standen nogle gange på min vej rundt, og har opdaget, at han udgiver bøger, som du ikke ser ret mange andre stedet.
Jeg er, blandt andet, faldet over en bog fra hans stand, der hedder ´Mal Aarhus´. Han viser den frem til mig, hvor mange forfatter og skribenter har skrevet teksterne i bogen og så er der til hver side en tegning af et sted fra Aarhus, som du selv kan male i, mens du læser historierne.
Jørgen, hvorfor har du udgivet ´Mal Aarhus`?
“Der sker så meget i Aarhus, der er så meget kunst og kultur på gader og stræder, og så er bogen tænkt, så det er en måde at få folk tættere på det hele. Der går hele tiden mennesker rundt i Aarhus, men de glemmer måske at se på det, der er i gader og stræder. De glemmer og se op, så jeg har lavet mange små oversigtbilleder over Aarhus, med små historier, og så kan de selv male bygninger, steder og udtryk,” siger Jørgen.
Jeg siger tak til Jørgen, og bevæger mig mod udgangen af Marselisborghallen. Det er rigtigt mange indtryk Bogmessen har givet mig denne fredag eftermiddag. Jeg har oplevet mange forfatter og bøger, som jeg aldrig ville have faldet over eller have set andre steder. Der er bøger om at være fan af AGF, bøger om at passe bedre på dig selv, masser af børne- og ungdomsbøger, og bøger af tidligere håndboldspillere, der gerne vil fortælle sin historie og meget andet.
Jeg kan helt klart anbefale Bogmessen. Den er overskuelig, og der er god plads mellem standene, og som Allan Breckling sagde fra Bogscenens kant ved åbningen, så starter alle Bogmesser i det små. Det kommer den nye i Aarhus også til, men jeg savner, at de lidt større forlag og de lokale fra Aarhus også ville være der. Det kan jeg håbe på til næste år, hvis Bogmessen kommer tilbage. Så en anbefaling herfra, og hvis du har et par timer resten af denne weekend, så tag ind i Marselisborghallen, der er gratis parkering lige ved døren.
Faktaboks Det er første gang at Bogmessen i Aarhus løber af stablen fra den 1. til den 3. marts 2024. Det koster 100,- for voksne og 50,- for børn (fra 4 – 12). Du kan købe en familiebillet for 250,- kroner, eller en tredages enkelt billet for 170,- Du kan læse meget mere om Bogmessen på https://www.bogmessen.dk |
Annonce – Vi støtter Søften Nyt
Se og læse mere fra Søften Nyt
Onsdagens Ord – hvad betyder lokalpolitik og journalistik for dig?
Om et år er der valg til byrådet i Favrskov…
Læserbrev: Jeg vil høre din stemme!
Den 18. november 2025 skal vi sammen sætte retningen for…
Læserbrev: KV25 – En sikker hånd på rattet – Vi peger på Lars Storgaard!
Om præcis et år skal vi igen til stemmeurnerne ved…
Det er ikke kun sport som hallen bruges til
Hver torsdag formiddag fyldes hal 1 i Søften Kultur og…
Onsdagens Ord – hvad sociale medier også kan bruges til
Sociale medier for ofte skældud for, at det er en…