44-årige Søren Frandsen bor i sit barndomshjem i Grundfør, men han repræsenterer Socialistisk Folkeparti (SF) i hele Favrskov Kommune, hvor han blev genvalgt til byrådet til valget i november 2021. Begge hans forældre har hele deres liv været involveret i politik, så det var naturligt for Søren at stille op, da han blev spurgt tilbage i 2015.
Af Anders Godtfred-Rasmussen
Søren Frandsen og jeg har aftalt at mødes på gårdspladsen uden for hans barndomshjem i Grundfør. Vi har aftalt at gå en tur for at tale om, hvorfor politik er en vigtig del af Sørens liv, og hvorfor det lige blev Socialistisk Folkeparti (SF), at han stillede op for til kommunalvalget første gang i 2017.
Gåturen i det frostklare vejr bliver i den store have, hvor æbleplantagen er klar til at give ny frugt til efteråret, hønsene lægger æg til eget behov og solcellerne giver strøm til husstanden.
“Solcellerne var her, da vi overtog hus og den store grund fra mine forældre, og jeg er da glad for at de giver et tilskud til strømregningen, men hvis vi virkeligt skal rykke på klimaet, så er det de store investeringer, som kommer os alle til gavn, som er nødvendige her i Favrskov og i hele Danmark,” siger Søren om klimaet, en snak vi skal vende tilbage til senere i interviewet.
Vi går om i haven og kigger på huset og Søren fortæller en anekdote om dengang Holger K. Nielsen (tidligere mangeårig formand for SF, red.) var med til at male de røde udhæng, for Søren vil gerne fortælle om, hvordan han blev involveret i politik:
“Jeg er flasket op med politik, min far, Aage Frandsen, har i mange år været en del af SF og landspolitik. Mine forældre mødte hinanden igennem SF, og jeg mødte selv min kone, Else Marie, gennem politik i Aalborg, da jeg studerede der,” forklarer Søren.
Han var i mange år ikke interesseret i at gå ind i politik, da han på egen krop har set og følt, hvad det gør ved en familie, når forældrene er meget væk.
“Det kræver rigtigt meget at være politiker, og inden jeg selv sagde ja til at stille op lokalt, der havde jeg snakken med familien herhjemme om det. De skulle være indforstået med det, da det ville have en stor indflydelse på familielivet, og hvis de ikke sagde ja, så kunne jeg heller ikke.” siger Søren.
Resten er historie, og nu er Søren to gange i træk blevet valgt til byrådet i Favrskov for SF, en post som kræver, at han er meget væk hjemmefra. Da det ikke kun er byrådsmøder, som Søren skal deltage i. Han er også medlem af Børne- og skoleudvalget i byrådet, og så er han formand for Favrskov Forsyning.
“Hvis jeg dengang jeg stillede op kendte til, at min kalender ville være så fyldt, så er jeg ikke sikker på, at jeg kunne overskue det, men vi får det til at lykkedes herhjemme. Det er vigtigt for mig, at jeg ikke kører på frihjul herhjemme, og stadig kan hjælpe til med rengøring, tøjvask og madlavning. Det er en balance, men hvis du vil være med til at ændre noget i samfundet, så er det også vigtigt, at du har dit bagland i orden,” siger Søren, mens vi går ind i køkkenet og sætter os ned for at tale om politik, SF og klimaet.
Politik og SF
Hvorfor er du politiker, Søren?
“I bund og grund er det fordi, at jeg interesserer mig for mine medmennesker, og jeg har en overbevisning om, at jeg gerne vil kunne gøre en forskel for andre. Det kan jeg være med til i Favrskov byråd, i det samarbejde som SF har med de andre partier. Det er vigtigt for mig, at vi får mest ud af vores ressourcer, vores medmennesker, medarbejdere og de tilbud, som vi har i kommunen,” siger han smilende mens jeg stiller det næste spørgsmål.
Hvorfor blev det så SF, at du stillede op for?
“Som sagt, så er jeg opvokset i SF qua min fars arbejde i SF og på Christiansborg, men SF er også et naturligt sted for mig at være medlem og aktiv, da grundstenen i partiet er solidaritet med andre og socialisme,” siger Søren.
Det bliver du lige nødt til at forklare?
“Det drejer sig om, at alle mennesker skal have mulighed for det gode liv. Vi skal have lighed i frihed, og at vi alle har de samme muligheder, fra ung til ældre. Vi skal udvise solidaritet med hinanden, hjælpe hinanden og vise medmenneskelighed. Det er vigtigt, at vi fastholder vores sikkerhedsnet og udbygger i takt med behovet i befolkningen,” siger Søren inden samtalen går videre til, hvad Søren gerne vil være med til at ændre i Favrskov Kommune.
SF i Favrskov Kommune
Hvad vil SF gerne være med til at ændre i Favrskov Kommune?
“At vi rykker hurtigere på de politiske signaler omkring klimadagsordenen, så hele byrådet står samlet omkring det, men også signalerer det ud til borgerne i kommunen. Politik er ofte kompromisets kunst, og hvis jeg skal lykkes med SF´s politik, så er de Konservative nøglen (Konservative overtog borgmesterposten i Favrskov Kommune per 1. januar 2022, red.) for at kunne ændre noget i kommunen. Heldigvis kommer der gode meldinger omkring klimaet fra de Konservative, men jeg glæder mig til at de mange ord bliver omsat til handling,” siger Søren.
Vi taler sammen om sammensætningen af det nye byråd i kommunen, og nu hvor det er anden gang, at Søren er med i et nyt byråd, så glæder han sig til at se, hvad der kommer til at ske.
“Der har været en stor udskiftning af personer i byrådet, og mange nye ansigter i de forskellige udvalg. Jeg kan have mine tvivl om, hvad det er for et byråd, som vi kommer til at blive, fordi vi skal alle sammen have fundet os selv, nu hvor mandatfordeling og borgmesterposten har skiftet. Samtale fremmer heldigvis forståelsen, og jeg oplever at SF har indflydelse. Der bliver lyttet til os fra de store partier, også på de områder, som er vigtige for SF,” siger Søren.
Hvilke områder hentyder du til?
“Fx udviklingen af kommunen, vi har talt meget om øst og vest og mindre om den hele kommune. Jeg har ikke en her og nu løsning på diskussionen, men vi skal finde løsninger sammen i byrådet, og få dem implementeret. Jeg kunne godt tænke mig, at vi får en lidt mere kontrolleret vækst her i kommunen. At vi slap speederen omkring vækst, og måske kigge lidt mere på udviklingen af kommunen for de borgere, der bor her i forvejen, så hele kommunen hænger sammen, men er de Konservative villige til at slippe speederen?,” siger Søren.
Det spørgsmål vil jeg overlade til de Konservative, at svare på næste gang jeg laver et interview med et af deres byrådsmedlemmer, for det her interview handler om Søren og SF´s politik.
Børne- og skoleudvalget
Søren er kommet i et nyt udvalg i Favrskov Kommune, denne gang er det Børne- og Skoleudvalget, hvor han skal prøve at udvikle kommunens politik på området.
Hvorfor er det dette udvalg, som du gerne vil lægge dit politiske virke?
“Jeg gik bevidst efter at prøve noget andet og holde gnisten i gang. Børn og skoleområdet er et af de områder, hvor kamppladsen bliver i de kommende år. Specielt omkring inklusion af elever i folkeskolen. Vi skal sikre, at alle er med og at vi samtidigt holder forvaltningen i ørerne, så det er vigtigt med en kritisk stemme i det her udvalg,” siger en smilende Søren inden han forklarer om hans anden store opgave, som formand for Favrskov Forsyning:
“Favrskov Forsyning er også et af de steder, hvor den grønne omstilling kommer til at slå igennem i de kommende år. Her arbejder vi fx med planer om at lave et stort og fælles rensningsanlæg for hele kommunen. Ikke så alting skal centraliseres, men mere for at det vil være muligt at lave energi udfra resterne fra rensningsanlægget. Det bliver et spændende projekt, som vi kommer til at skulle arbejde rigtigt meget med,” siger Søren.
Hvorfor er lokalpolitik den vigtigste politik?
“Det er den, fordi det er i lokalpolitik, hvor den nære velfærd udføres. Mere end 50% af de offentlige midler bruges lokalt i kommunerne, og det er her at borgerne kan se, hvad mange af deres skattekroner bruges til, og hvilke opgaver der løses. Det er også derfor, at lokalpolitik er så spændende, og jeg har valgt og bruge energi og kræfter på det. Det er vigtigt som lokalpolitiker at finde værdi og gode løsninger for borgerne, og jeg har et superfint forhold til de andre politikere, heldigvis,” siger Søren.
Er der noget, du har lært fra andre politikere?
“Nu er jeg god til at holde dialogen med politikerne fra de andre partier, og jeg holder mig til SF´s politik, men i starten, da jeg var blevet valgt som politiker, der havde jeg en snak med Nils Borring (Borgmester i Favrskov Kommune indtil 31. december 2021, red.) omkring det at være politiker. Han fortalte mig, at du som politiker kan vælge at have indflydelse eller sendetid. Om du vil dyrke samarbejdet med de andre partier og finde løsninger, eller om du kun tager emner op i byrådssalen, for at få noget omtale. Jeg har valgt det første, da jeg ved, at jeg skal samarbejde med de andre partier, for at få gennemført SF´s politik,” siger Søren.
Privat og politiker Søren
Er der forskel på Privat Søren og Politiker Søren?
“Hæ, hæ, nej det er der grundlæggende ikke, men der er ting, jeg holder for mig selv, og så skal min familie ikke blandes ind i det, det er jeg meget privat omkring,” siger Søren, som dog godt vil fortælle lidt mere om sig selv:
“Jeg er 44 år, gift med Else Marie med hvem jeg har fire børn. Jeg er økonomi og administrationschef i virksomheden Jema Agro, der, blandt andet, producerer transportsystemer til landbrug og industri, og så elsker jeg at spille musik. Trommer, bas, guitar og klaver kan jeg spille på. Jeg har lige fået fat i et gammelt flygel, som vi har stående i stuen, og som jeg spiller så meget på jeg kan. Jeg holder mig i gang med at bruge en crosstrainer hver eneste dag, det er min alenetid, men også her at jeg kan holde mig selv i gang, ellers er der altid hus og have, hvor der altid er et eller andet at give sig i kast med. Vi er også rigtigt glade for at bo her i Grundfør, det er en dejlig landsby, med en skøn natur og et stort lokalt sammenhold beboerne imellem,” siger Søren, inden vi drikker den sidste mundfuld kaffe, og går ind i stuen, hvor Søren Frandsen giver et nummer på flygelet, som han selv har komponeret.